Take a fresh look at your lifestyle.

Să tot fii infractor în România! Un pușcăriaș mănâncă de două ori mai bine decât un copil

0

Ministerul Justiției supune dezbaterii un proiect prin care se stabilește o valoare mai mare pentru hrana acordată deținuților, care va crește de la 3,76 de lei pe zi, la 5,51 de lei. În plus, pușcăriașii vor avea și un meniu din care nu va lipsi carnea de vită, iar rațiile de biscuiți, brânză și legume vor fi suplimentate.

În penitenciarele din România, la sfârșitul anului trecut erau încarcerate peste 25.000 de persoane, pe care statul îi ocrotește prin orice mijloace. Pentru fiecare deținut, vorbim aici de indivizi care au făcut rău, care au ucis, au violat, au abuzat copii, au dat în cap, au furat, Administrația Națională a Penitenciarelor cheltuie 2.500 de lei pe lună. Asta în condițiile în care în România un copil primește o alocație de 84 de lei pe lună!

Într-un document publicat pe site-ul Ministerului Justiției se arată că:

„A fost elaborat proiectul de ordin al ministrului Justiţiei pentru aprobarea valorilor financiare ale normelor de hrană ale persoanelor private de libertate. (…) În vederea elaborării proiectului (…) a fost numită o comisie formată din specialişti din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi din unităţile subordonate, aceasta stabilind normele financiare de hrană pentru persoanele condamnate, prin stabilirea unor noi valori financiare a normelor de hrană acordate deţinuţilor. Astfel, de la 3,76 lei/zi/persoană fără TVA, corespunzătoare valorii actuale a normei 17, pentru această normă de hrană noua valoare fiind stabilită la 5,51 lei/zi/persoană, fără TVA”.

De asemenea, se mai precizează, în documentul cu pricina că în corelare cu acest proiect, a mai fost elaborat un altul prin care se modifică structura normelor de hrană, fiind adăugate alimente noi, precum carnea de vită, şi mărite raţiile de biscuiţi, legume, fructe, conserve de legume, brânză telemea etc.

Astfel, un calcul simplu indică faptul că un pușcăriaș va avea alocată, numai pentru hrană, suma de 165,3 lei pe lună, dublu față de alocația pe care o primește un copil (84 de lei / lună). Potrivit documentului de pe site-ul Ministerului Justiției impactul financiar asupra bugetului general este: anul curent – 11.922.000 lei, iar în următorii patru ani – 14.221.000 de lei.

„În consecinţă, având în vedere modificările preconizate prin proiectul de ordin al ministrului justiţiei pentru aprobarea normelor de acordare a drepturilor de hrană a devenit necesară reglementarea noilor valori financiare, corespunzătoare modificărilor intervenite. Având în vedere aceste aspecte, cele două demersuri urmează a fi efectuate în acelaşi timp, astfel încât să se dea eficienţă aplicării practice actelor normative în materia normelor de hrană alocate persoanelor private de libertate”, mai precizează proiectul.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata