Take a fresh look at your lifestyle.

Săracii pensionari! O bătrână a ajuns la spital în comă alcoolică

0

batrana-beataO pensionară de 72 de ani, din Movileni județul Galați, a fost dusă în comă alcoolică la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Galaţi. Medicii s-au crucit când i-au prelevat femeii probele biologice de sânge. Aceasta avea o alcoolemie 4,1 grame la mie alcool în sânge.

Un trecător a văzut-o pe femeia de 72 de ani zăcând într-un şanţ din localitatea Movileni şi a sunat la 112, potrivit Agerpres.

„S-a primit solicitarea pentru a merge un echipaj SMURD de terapie intensivă, într-o comună a judeţului Galaţi pentru a acorda asistenţă medicală de urgenţă unei persoane vârstnice, aflată în comă, care s-a dovedit a fi o comă etanolică. Dusă la spital, a fost echilibrată în Unitatea de Primiri Urgenţe. Am avut ulterior surpriza să constatăm că pe rezultatul analizei de laborator era 4,1 grame la mie şi s-a decis ca tratamentul să fie continuat într-o secţie a Spitalului de Psihiatrie, unde va primi probabil şi consiliere”, a declarat doctorul Angel Trifan, coordonatorul UPU SMURD Galaţi.

Cazul a uimit şi alţi medici cărora parcă nu le vine să creadă că femeia este în viaţă.

„Alcolemia de peste 4 grame la mie înseamnă o ingerare de peste doi litri de vin, peste un litru de ţuică ceea ce şi pentru o persoană fără boli cronice şi tânără înseamnă un pericol foarte mare. Din punct de vedere medico-legal se consideră că o alcoolemie de peste 2 grame la mie are risc letal”, a precizat doctorul Vaentin Boldea, medic de familie.

Cazul a intrat şi în atenţia medicilor Spitalului de Psihiatrie din Galaţi, unde a ajuns femeia de 72 ani.

„Cea mai mare pondere a cazurilor cu alcool o au cei cu vârste între 20 şi 30 de ani. Nu prea avem cazuri la această vârstă destul de înaintată. Consilierea pe care o facem noi este partea de psihoterapie suportivă şi recomandările igienico-dietetice pentru externare. Dacă apar complicaţiile de genul sevrajului, cu delirium, encefalopatie, asta apare de obicei la pacienţii cronici consumatori de alcool, atunci spitalizarea se prelungeşte până la momentul stabilizării. Costul spitalizării este suportat de spital”, a spus medicul Oana Hanuţ, de la Spitalul de Psihiatrie.

Pare greu de crezut, dar cazul nu este unic. De fapt, recordul îl deţine o femei din Iaşi, care a ajuns la spital cu alcoolemie 7,55 grame la mie.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata