Take a fresh look at your lifestyle.

Scădere a anticorpilor după 3-4 luni, la vaccinul Pfizer. Specialiştii recomandă mărirea intervalului de timp dintre doze

0

Imunizarea se dovedeşte a fi eficientă, dar ţine puţin în cazul unora. Un studiu realizat de un grup de cercetatori români, din Cluj şi Sfantu Gheorghe, arată că vaccinul Pfizer are o eficacitate de 97% împotriva COVID-19, doar că… o parte deloc neglijabilă dintre persoanele imunizate îşi pierd nivelul anticorpilor după doar 4 luni de la vaccinare, potrivit Observator.

Un studiu realizat de cercetătorii români arată că în cazul a 11% dintre persoanele vaccinate fără a fi infectate anterior, anticorpii Covid scad sub limita de sensibilitate a testelor după 3-4 luni. Același studiu arată că răspunsul imunitar ar fi mai puternic dacă rapelul Pfizer s-ar face la cinci săptămâni, în loc de trei.

Cercetarea a fost începută pe 6 ianuarie, odată cu prima etapă de vaccinare, de către Centrul de cercetare Pro-Vitam Sfântu Gheorghe și Promedical Center Cluj, în parteneriat cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, pentru a evalua și monitoriza răspunsului imun la vaccinarea împotriva COVID-19.

Rezultatele au arătat că, după 3-4 luni, în cazul a 11% dintre persoanele vaccinate fără a fi infectate anterior, anticorpii COVID scad sub limita de sensibilitate a testelor. Același studiu arată că răspunsul imunitar ar fi mai puternic dacă rapelul Pfizer s-ar face la cinci săptămâni.

Vaccinul Pfizer induce un răspuns imunitar puternic

Cercetările s-au făcut pe un eșantion de 150-200 de participanți și potrivit specialiștilor au confirmat faptul că vaccinul BioNTech/Pfizer împotriva COVID-19 induce un răspuns imunitar puternic

97% dintre persoanele vaccinate au produs o cantitate adecvată de anticorpi la 7-10 zile după rapel. 10% au avut un răspuns imun mai lent, în timp ce toți ceilalți 90% au produs anticorpi peste 2,5 AU/ml. Peste o valoare de 1,6 AU/ml, probabil există suficienți anticorpi pentru a dona plasmă convalescentă.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata