Take a fresh look at your lifestyle.

Schimbarea la față! Ce ai voie să mănânci astăzi

0

schimbarea_la_fata_icoanaSchimbarea la faţă. Una dintre cele mai importante sărbători creștine, Schimbarea la Față sau Probojenia, pică în fiecare an în plin Postul Sfintei Mării, dar Biserica dă dezlegare la pește în această zi. Restul alimentelor interzise în post, în afară de pește nu se mănâncă în această zi. Există însă și produse, care este recomandat tuturor să le încerce în cursul zilei de azi, scrie realitatea.net.

Schimbarea la Față, mai este cunoscut în popor sub denumirile de Obrejenia, Pobrojenia sau Probojeni, reprezintă pentru anul agricol trecerea de la vară la toamnă și coacerea strugurilor. În popor, se obișnuiește ca 6 august să fie prima zi în care se pot mânca strugurii. Aceștia trebuie duși înainte la biserică pentru a fi sfințiți i abia apoi se poate gusta din ei. Odată cu Schimbarea la Față, se spune că se dă dezlegare la mâncatul merelor, perelor, perjelor şi mai ales a strugurilor, existând credinţa că cei care mâncau struguri înainte de 6 august îşi afuriseau mațele. De asemenea se spune că începând din această zi, fructele capătă dulceață, până acum fiind acre.

Există totuși un fruct interzis a fi consumat, de Probejenie, Murea. În popor se spune că atunci când Dumnezeu a creat strugurii, diavolul a făcut murele, numite de popor „strugurii diavolului”. Diavolul a făcut astfel încât acestea sa se coaca mai devreme decât strugurii. Acesta este si motivul pentru care „aduce ghinion” sa mănânci mure de Preobrajenie (Schimbarea la Față). Cei mai buni creștini gustă mai întâi din primul rod al lui Dumnezeu și abia mai apoi pot mânca mure fără frică.

Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos are ca semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său. Atunci, când Iisus se ruga chipul Său s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe că zăpada. Dar, imediat, au parte de un lucru şi mai neobişnuit: în această lumină, doi bărbaţi stau de vorba cu Iisus despre patima şi moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata