Take a fresh look at your lifestyle.

Sezonul de schi din Europa perturbat de temperaturile extrem de blânde

0

Temperaturile extrem de blânde de la începutul anului în Europa au forţat staţiunile montane din Franţa, Italia, Elveţia şi Austria să îşi închidă o parte sau toate pistele de schi din lipsa zăpezii, transmite AFP.

În Austria, zeci de staţiuni de schi au tras cortina în timp ce altele au fost nevoite să îşi reducă activitatea. Pentru moment, situaţia rezervărilor rezistă cu bine în contextul crizei, potrivit preşedintelui asociaţiei hoteliere Walter Veit, care reprezintă în principal hotelurile din segmentul de top. Cu toate acestea, sursa citată atrage atenţia asupra unui posibil recul în luna ianuarie. Este de remarcat de asemenea o scădere a numărului schiorilor care vin la schi pentru o singură zi, descurajaţi de lipsa zăpezii.

În Franţa, potrivit asociaţiei Domaines skiables de France (DSF), organismul care reprezintă firmele care exploatează aproximativ 250 de staţiuni de schi, mai puţin de jumătate din piste erau deschise săptămâna trecută. Condiţiile meteo au impus anularea anumitor competiţii, precum cea de a patra etapă a cursei auto E-Trophée Andros, care trebuia să se desfăşoare la Tignes (Savoia) în perioada 13-14 ianuarie. De asemenea, cea de 39-a ediţie a cursei de sănii trase de câini numită Retordica care urma să aibă loc în weekend a fost anulată, în timp ce Cupa Mondiala Telemark este posibil să fie amânată pentru februarie.

În Elveţia, aproape jumătate din cele 240 de domenii schiabile au fost obligate să îşi oprească sau să îşi reduc activitatea. Dacă staţiunile aflate la altitudini de peste 2.000 de metri profită de frigul de la începutul sezonului, staţiunile aflate la o altitudine mai mică au de suferit, cu o scădere de 10% a trecerilor prin instalaţiile de transport pe cablu în perioada cuprins între sfârşitul lunii noiembrie şi sfârşitul lunii decembrie.

„Turiştii elveţieni nu doresc să meargă la munte din cauza ploilor, a temperaturilor de primăvară şi a lipsei zăpezii”, susţine organismul Suisse Tourisme în primul său bilanţ.

În Italia, staţiunile din Dolomiţi, nordul ţării, au putut rămâne deschise graţie ninsorilor din decembrie şi utilizării tunurilor de zăpadă. În schimb, staţiunile din Apenini, centru, porţile au rămas închise din cauza climei prea blânde care a împiedicat utilizarea zăpezii artificiale.

Anularea rezervărilor la hotel, monitori de schi care nu au de lucru: operatorii turistici din acest regiuni au lăsat săptămâna de lucru un apel pentru a fi ajutaţi.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata