Take a fresh look at your lifestyle.

Societatea civilă duce un lingou de aur la Ministerul Economiei, ca protest la legea minelor

0

Reprezentanții comunității Declic și ai rețelei Mining Watch România vor depune, joi, la ministerul Economiei, alături de lingou, și o contestație cu argumente împotriva proiectului de lege, în cadrul procedurii de consultare publică ce se încheie.

Vechea lege specială pentru Roșia Montană revine pe agenda Guvernului și este extinsă întregii industrii miniere (de la exploatările de cărbune la cele de nisip, piatră sau aur). Corporațiile miniere obțin astfel tot ce și-au dorit vreodată: declararea proiectelor miniere ca fiind de interes public național și exproprierea localnicilor care nu vor să-și vândă proprietățile.

 “Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov și Niculae Bădălău oferă, prin noul proiect de lege a minelor, privilegii și derogări de la legislația în vigoare care pun în pericol însuși dreptul la proprietate garantat de Constituție. Vom folosi toate pârghiile legale pentru a opri acest demers mai degrabă demn de dictatura comunistă decât de o democrație europeană. Ca să le potolim setea de aur, le aducem noi un lingou”, a declarat Roxana Pencea Brădățan, director Mining Watch România.

Proiectul de lege a fost coordonat direct de către Secretariatul general al Guvernului (SGG) condus de Toni Greblă și de Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă. Munca efectivă a fost realizată de o comisie interministerială, sub supravegherea d-lui Găbudeanu, fost funcționar public care acum se află (simultan) și în serviciul Guvernului și al Deva Gold, operator minier ce vrea să exploateze cu cianură aurul de la Certej.

Toni Greblă este același care care a inițiat în 2009 primul proiect de lege care prevedea că orice investitor privat cu o licenţă de exploatare minieră va avea dreptul să exproprieze cetățeni de bunuri imobile dobândite legal [4]. Proiectul său a fost respins în urma presiunii publice, dar a fost reluat în cea mai mare parte de alte două propuneri legislative eșuate: celebra lege specială pentru Roșia Montană (2013) și legea minelor respinsă la rândul său în Marțea Neagră (10 decembrie 2013).

loading...
Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata