Take a fresh look at your lifestyle.

Spitalul Județean Cluj se laudă că a scăpat de datorii și dă vina pe vechea conducere pentru acumularea acestora. Ce spune fosta directoare și ce s-a făcut cu adevărat pentru bolnavi!

0

spitalul-judetean-clujActualul director al Spitalului Județean Cluj, Petru Șușcă, se laudă că a reușit în doi ani să acopere toate datoriile instituției către furnizori. Actuala conducere dă vina pentru datoriile uriașe pe vechea conducere. Aceasta din urmă se apără și spune că ea nu a lăsat datorii, iar faptul că Șușcă a reușit să economisească se explică prin creșterea tarifului pe caz.

petru-susca
Petru Șușcă, actualul director al Spitalului Județean Cluj

Dacă e să ne luăm după cifrele trimise într-un comunicat de presă, actuala conducere a Spitalului Județean Cluj, Petru Șușcă,  spune că a reușit să acopere  datorii în valoare de 14.127.350 de lei.

„La data de 15 octombrie 2013, când noua conducere a preluat managementul spitalului, plățile restante se ridicau la un cuantum de 13.383.760 lei, ceea ce a constituit o povară importantă în dinamica dezvoltării spitalului.

Noua conducere și-a propus ca și obiectiv pe termen scurt să reducă cât mai mult plățile restante pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, situație care ar fi blocat complet activitatea spitalului”, se arată în comunicatul actualei conduceri a Spitalului Județean de Urgență Cluj.

De altfel, actuala conducere a spitalului spune că nu a putut face mari investiții, tot din cauza datoriilor lăsate de fosta directoare, Cristiana Ciortea. Totuși, una dintre cele mai importante investiții făcute de instituție s-a regăsit în achiziționarea a trei autoturisme pentru transportul mâncării bolnavilor, dar și veselă.

Achiziționarea mașinilor pentru transportul mâncării bolnavilor și a veselei vine numai după ce ZiardeCluj.ro a dezvăluit într-o amplă anchetă condițiile mizerabile în care sunt ținute alimentele din spital și condițiile infecte de transport.

„În condițiile în care spitalul a fost preluat cu datorii foarte mari, a fost destul de greu să ne gândim și la investiții majore. Cu toate acestea, însă, am reușit să angajăm și cheltuieli de investiții (dotări) în cuantum de 465.000 lei, respectiv am achiziționat: trei autoutilitare pentru transportul hranei (ultimele mașini auto fuseseră achiziționate de spital în anul 2002), 10 termostate pentru încălzirea produselor de sânge, o trusă de osteosinteză pentru compartimentul de chirurgie plastică și o trusă pentru compartimentul ortopedie, un echipament pentru tipărit imprimate medicale, două uscătoare de rufe pe abur, III licențe Windows. Secțiile clinice au fost dotate și cu veselă pentru transportul hranei din bucătaria centrală către secții, constând din 157 marmite inox, de 6 și 10 litri”, se mai arată în comunicatul de presă al actualei conduceri a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Cristiana Ciortea, fostul director al Spitalului Județean Cluj
Cristiana Ciortea, fostul director al Spitalului Județean Cluj

Cristiana Ciortea, fostul manager al spitalului, nu a dorit inițial să dea o replică la acuzațiile aduse de actuala conducere, dar s-a răzgândit și a explicat cum a reușit Petru Șușcă să acopere unele cheltuieli și să și economisească, fără să facă investiții.

„Eu am plecat de la conducerea Spitalului Județean Cluj în luna august 2012. Din luna martie a acelui an, spitalul nu mai avea arierate. (n.r. datorii peste termenul de plată). Categoric că s-au putut face economii și plăți către furnizori că au avut și mai mult sprijin și se explică ce spun ei acum. În perioada când eram la conducere tariful pe caz era 1.444 de lei, iar de la sfârșitul anului 2013 acest tarif a crescut la 1.800 de lei,. Până să preia domnul Șușcă conducerea a fost interimar doamna Claudia Gherman”, a declarat pentru ZiarulClujean.ro, fostul manager al Spitalului Județean de Urgență Cluj, Cristiana Ciortea.

Concret, pentru bolnavii internați la Spitalul Județean de Urgență Cluj nu s-a făcut mare lucru. Pacienții sunt nevoiți în continuare să-și plătească unele servicii medicale, dar și medicamentele necesare tratării în spitalul de stat.

Spitalul Județean de Urgență Cluj a fost în mijlocul unui mare scandal, totul după ce jurnaliștii de la ZiardeCluj.ro au prezentat într-o anchetă cum era ținută hrana pacienților, dar și cum este transportată.

Urmăriți în imaginile de mai jos, surprinse de un jurnalist ZiardeCluj.ro, cum era ținută și transportată mâncarea bolnavilor internați la Spitalul Județean de Urgență Cluj. Imaginile au fost filmate în 2014.

foto: ziuadecj.ro

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata