Take a fresh look at your lifestyle.

STUDIU: Ce îi stresează cel mai tare pe români

0

Potrivit unui studiu, aproape toţi românii sunt afectaţi de stres. Oamenii simt o presiune imensă asupra lor, indiferent de locul de muncă. Pentru trei din patru români, munca e principalul factor de stres. Totul duce către boli!

Andrei, subiect intervievat de TVR, organizează evenimente. În timpul săptămânii lucrează cel puţin 12 ore pe zi iar sâmbata seara şi-o petrece întotdeauna la serviciu. Simte că oricât de mult ar munci, mereu mai rămâne ceva de făcut.Nu puţine sunt dăţile în care ajunge acasă, încearcă să se relaxeze şi sună telefonul. De cele mai multe ori, e un client care îi cere ajutorul. Spune că nu are încotro şi răspunde. Simte că nu se poate deconecta niciodată. Ce îşi doreşte?

Prin acest calvar trec 98 la sută dintre români. Potrivit unui studiu, pentru 78% dintre persoane, munca e principalul factor declanșator al stresului. 36% dintre respondenți au declarat că sunt stresați din cauza termenelor limita de la locul de muncă. Topul factorilor declanșatori e completat de relația cu superiorii sau colegii de muncă şi de problemele de familie.

“Stresul este un răspuns reflex al organismului care se manifestă în trei faze. Prima fază este reacţia de alarmă în care sunt intensificate funcţiile fizice şi intelectuale. A doua fază este faza de rezistenţă în care organismul se adaptează la stres. Începe să apară oboseala care poate afecta performanţa şi intelectul şi chiar şi eficienţa. Iar faza a treia este faza de epuizare în care sunt consumate rezervele fizice, psihice şi biologice”, spune medicul Lorena Petcu

Potrivit studiului, mai puţin de jumătate dintre români aleg să se trateze. Bărbaţii ori românii care suferă de stres în mod ocazional sunt printre categoriile care nu cer ajutorul speciliştilor. Medicii ne recomandă să facem sport, să dormim opt ore pe noapte şi să avem o alimentaţie sănătoasă.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata