Take a fresh look at your lifestyle.

Top 5 principii ale educației Montessori și beneficiile acestora

0
Conținut oferit de: deajoaca.ro.

Top 5 principii ale educației Montessori și beneficiile acestora.

Metoda de educație Montessori a fost dezvoltată de Maria Montessori, prima femeie medic Italian, la începutul secolului al XX-lea. Ea și-a folosit pregătirea ca om de știință și medic pentru a observa cu atenție copiii și a conceput o școală care avea scopul să îmbunătățească educația si modul in care aceasta era perceputa. Întrebarea pe care și-a pus-o atunci când a pus bazele școlii a constat în modul de abordare al copiilor. Spre exemplu, dacă acestora le place să se miște, de ce să nu conceapă o școală care să permită acestora mișcarea, decât să stea să se lupte constant pentru a-i ține pe locurile lor.

Metoda Montessori a devenit rapid celebră și agreată în întreaga lumea. Iată care sunt TOP 5 principii fundamentale ale educației Montessori.

Învățare experiențială

Copiii din școlile Montessori învață prin intermediul materialelor special concepute. Spre exemplu, în loc să memoreze calcule matematice, ei încep prin numărarea și adăugarea de materiale concrete. De regulă, folosesc obiecte mici și un set de litere din lemn, cunoscut sub denumirea de alfabet mobil pentru a învăța să citească și să scrie. Maria Montessori a observat că micuții trebuie mai degrabă să se miște și să învețe din experiențe, decât să învețe in modul tradițional, stand in bănci si ascultând profesorul care preda materia respectivă.

Perioade de lucru neîntrerupte

Toate școlile autentice Montessori au perioade lungi de lucru neîntrerupte (în general 2-3 ore, în funcție de vârstă). În loc să aibă 30 de minute pentru matematică și apoi 30 de minute pentru limba română, copiii au o perioadă lungă de lucru dimineața și după-amiaza, într-o singură sală de clasă care include toate disciplinele. Această perioadă lungă de timp le permite copiilor să se angajeze profund în materiale și să ajungă la o concentrare intensă.

Libertatea cu limite

Munca într-o școală Montessori este condusă de copil. Un profesor îi dă o lecție despre un material pe care nu l-a folosit până acum, iar copilul poate alege să lucreze apoi în mod independent atunci când dorește.

Copiii dintr-o clasă Montessori aleg unde să se așeze și ce anume să lucreze, cu îndrumarea unui profesor. Un copil nu va avea voie să danseze prin camera sau să deseneze toată ziua, ori să-și distragă colegii, dar poate alege dacă vrea să lucreze la matematica sau la română, dacă vrea să stea la o masa sau pur si simplu pe podea.

Curriculum individualizat

Dacă într-o clasă Montessori sunt 20 de elevi diferiți, fiecare dintre aceștia poate fi la un nivel academic diferit, care este urmărit și observat de profesor. În loc să dea lecții de grup, profesorii Montessori oferă lecții individuale fiecărui elev în funcție de nivelul și nevoile sale specifice. Acest lucru poate fi realizat, pentru că cei mici lucrează în mare măsură în mod independent, petrecând o mare parte din zi practicând și perfecționând munca pentru care a fost susținută deja o lecție.

Săli de clase mixte

Clasele Montessori au elevi cu vârste mixte și niveluri de abilități diferite, împărțite de regulă în grupuri de trei ani. Spre exemplu, copii de la 3-6 ani, 6-9 ani sau 9-12 ani. În astfel de săli există și jucării Montessori care contribuie la procesul de învățare al micuților. În timp ce școlile Montessori sunt înființate mai mult pentru copiii mici, există și licee Montessori.

Dacă vrei ca și micuțul tău să fie educat după metoda Montessori, este important să știi că primele lecții se oferă în familie, încă din primele luni de viață. Vezi oferta unui magazin online de jucării și alege instrumentele Montessori care pot contribui la educarea copilului tău.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata