Liderii din Franța, Germania și Comisia Europeană sunt printre oficialii europeni de rang înalt care lasă deschis drumul aprobării vaccinului Sputnik V produs de Rusia. Aceștia sunt presați de criticile în privința întârzierilor din producția și livrarea stocurilor de ser Pfizer-BioNTech pentru a fi folosite în UE. Totodată, recentul vaccin aprobat de la AstraZeneca nu este recomandat de autoritățile din sănătate pentru persoanele peste 65 de ani sau peste 55 de ani. Cancelarul german Angela Merkel a spus inclusiv că orice vaccin aprobat de UE va fi bine primit.
Franța nu va bloca Sputnik V dacă va primi aprobarea UE
Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a dat asigurări, miercuri, că în ţara sa nu vor exista niciun fel de blocaje împotriva vaccinului rus Sputnik V, cu condiţia ca acesta să obţină autorizaţie din partea autorităţilor sanitare, transmite EFE.
”Dacă Sputnik este validat, omologat de Agenţia Europeană pentru Medicamente şi, în Franţa, de Înalta Autoritate Sanitară, nu va exista niciun blocaj în privinţa distribuirii lui, dacă (vaccinul) corespunde normelor ştiinţifice şi exigenţelor de rezistenţă şi control care sunt impuse în Europa.
Vaccinurile nu au naţionalitate. Ceea ce contează este să avem un medicament care funcţionează”, a declarat Le Drian într-un interviu la postul Europe 1, potrivit AFP.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a subliniat că vaccinul rus nu va putea fi distribuit câtă vreme producătorul nu face o solicitare de autorizare în Uniunea Europeană.
În Austria, Ministerul Sănătății a declarat marți că utilizarea altor vaccinuri va fi „desigur examinată cu atenție” ca parte a strategiei de vaccinare a Austriei, în cazul în care se vor obține aprobări suplimentare în UE.
Anterior, liderul austriac al partidului federal al FPÖ, Norbert Hofer, spunea despre Sputnik V că este „o șansă pentru Austria”. Este timpul să contactăm Rusia, „așa cum a făcut deja Ungaria cu succes”, a subliniat el.
Ungaria, prima țară care a aprobat serul
Ungaria este prima țară UE care aprobă vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19. Ungaria, care de multe ori a urmat propriul drum în politicile sale economică şi privind migraţia în cadrul UE, a optat pentru achiziţionarea de vaccinuri din Rusia şi China pentru a accelera campania de vaccinare.