Take a fresh look at your lifestyle.

Uleiul de floarea soarelui devine produs de lux

0

Dacă de la începutul anului şi până acum un litru de ulei este cu 50% mai mare, estimările arată că până la sfârşitul anului preţul actual s-ar putea dubla.

Deşi în România în acest an s-a cultivat o suprafaţă cu 100.000 de hectare mai mare decât anul trecut, producţia estimată este cu cel puţin 500.000 de tone mai mică decât anul trecut.

Motorina s-a dublat, produsele de protecție a plantelor au o creștere de cel puțin 200%, îngrășămintele s-au scumpit cu 500%, iar estimările pentru vânzarea semințelor de floarea-soarelui sunt de 500 de dolari pe tonă, față de 330-340 dolari, cât a fost anul trecut. Dacă se adaugă și costurile procesării, se ajunge la transformarea uleiului de floarea-soarelui într-un produs de lux.

Preţul uleiului va creşte din nou

Fermierii susțin că prețurile foarte mari la ulei se vor resimți din luna septembrie, după recoltarea de floarea-soarelui. Cererea de pe piata va dicta preţurile, iar rezultatele pot fi usturătoare pentru buzunarele noastre.

În plus, Ucraina, care cultiva floarea-soarelui pe o suprafaţă de 9 milioane de hectare, egală cu suprafaţa agricolă totală a ţării noastre, cel mai probabil nu va face export.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata