Take a fresh look at your lifestyle.

Un român care și-a distrus mașina în gropi va fi despăgubit de autorități

0

Premieră în România. Un șofer care și-a distrus mașina în gropi va fi despăgubit de autorități. Șoferul care a dat în judecată Unitatea Administrativ Teritorială a Judeţului Vaslui, acuzând că și-a distrus anvelopele mașinii într-o groapă adâncă de pe drumul național 15 D, chiar la intrarea în municipiul Vaslui, a câștigat procesul cu autoritățile. Decizia în primă instanță a judecătorilor prevede că șoferul va fi despăgubit pentru reparația anvelopelor, dar și pentru cheltuielile de judecată.

În solicitarea adresată instanţei, șoferul a arătat că, în timp ce se deplasa cu autoturismul său, la intrarea în municipiul Vaslui, dinspre Negreşti, în dreptul restaurantului Roma, a trecut cu roţile din dreapta ale autoturismului peste o groapă formată în timp, pe partea carosabilă a drumului, pe sensul de mers , fără a o fi observat în prealabil – nefiind semnalizată, scrie Adevărul.ro.

Șoferul și martorii au declarat că groapa avea un diametru de un metru și o adâncime de 20 de centimetri. Drept urmare, șoferul a făcut pană și a trebuit să își ducă mașina în service pentru reparații, unde a plătit 520 de lei, având roțile dreapta spate și dreapta față avariate.

Consiliul Județean Vaslui a solicitat instanței să respingă solicitarea șoferului, motivând că acesta nu s-a prezentat la Poliție pentru a-i fi întocmit un proces verbal de constatare a pagubei și că acesta nu poate demonstra că și-a distrus anvelopele în groapa respectivă.

Cu toate acestea, judecătorii i-au dat câștig de cauză șoferului.

„Lipsa întocmirii documentelor de constatarea a avariilor de către organele de poliţie, conform dispoziţiilor Codului Rutier în vigoare la data producerii evenimentului rutier, invocate în apărare de către pârâtă, nu este de natură a conduce la înlăturarea răspunderii civile delictuale, în condiţiile în care, prin probatoriul administrat în faţa instanţei de judecată s-a făcut dovada existenţei faptei ilicite, a prejudiciului şi a legăturii de cauzalitate dintre cele două. Se observă că dispoziţiile art. 80 din OUG nr. 195/2002 au fost edictate în scopul monitorizării evenimentelor rutiere ce au ca urmare pagube materiale, altele decât cele cauzate prin accidente , în definiţia Codului Rutier şi nu constituie o procedură prealabilă obligatorie în scopul constatării întinderii pagubelor pricinuite prin asemenea evenimente rutiere” , au motivat magistraţii Judecătoriei Vaslui decizia prin care au obligat UAT Vaslui să achite conducătorului auto contravaloarea reparaţiilor, dar şi cheltuielile judiciare, costul expertizei efectuate ridicându-se la 1.250 lei.

loading...
Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata