Take a fresh look at your lifestyle.

UNDĂ VERDE pentru SRI să ne monitorizeze calculatoarele și să le percheziționeze fără mandat

4

sri-monitorizeaza-calculatoareCalculatoarele românilor pot fi supravegheate, fără mandat, după ce controversata lege a securităţii cibernetice a fost adoptată de Senat.

Actul normativ prevede autorizarea percheziţiilor informatice chiar şi fără acordul unui judecător.

Controversata lege a securităţii cibernetice, lege iniţiată de guvern, a trecut tacit de Camera Deputaţilor, după ce a generat scandal când a fost dezbătută la comisii.

După adoptarea legii, clujenii se pregătesc să iasă în stradă și să protesteze. Protestul va începe duminică de la ora 12.00 în centrul orașului.

„Noua lege a supravegherii cibernetice, adoptată în Parlament vineri, 19 decembrie, va permite oricărui ofiţer de informaţii să-ţi percheziţioneze, fără mandat, calculatorul, tableta sau telefonul. Pentru acest motiv clujenii ies în stradă pentru un protest de amploare”, scriu organizatorii protestului.

Citește și
4 Comentarii
 1. Alyna spune

  ”Proiectul de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei a fost adoptat de Camera Deputatilor in luna septembrie si de Senat, in calitate de Camera decizionala, in sedinta de azi.

  Potrivit actului normativ, pentru realizarea securitatii cibernetice, persoanele juridice care detin infrastructuri cibernetice vor fi obligate sa acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivata a anumitor institutii, printre care SRI, MApN sau MAI, in indeplinirea atributiilor ce le revin acestora si sa permita accesul la datele detinute (care sunt relevante in contextul solicitarii).

  Infrastructura cibernetica inseamna, potrivit actului, infrastructuri din domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor, constand in sisteme informatice, aplicatii aferente, retele si servicii de comunicatii electronice.

  Conform lui Bogdan Manolea, detinatorul blogului juridic „Drept&Internet”, termenul de sistem informatic trebuie inteles in relatia cu definitia din Codul penal, conform careia, „prin sistem informatic se intelege orice dispozitiv sau ansamblu de dispozitive interconectate sau aflate in relatie functionala, dintre care unul sau mai multe asigura prelucrarea automata a datelor, cu ajutorul unui program informatic”.

  „Toti detinatorii de sisteme cibernetice (adica toate persoanele juridice care au un calculator) trebuie sa «permita accesul la date» acestor autoritati (SRI, MApN, MAI, ORNISS, SIE, STS, SPP, CERT-RO si ANCOM). Accesul se face la simpla «solicitare motivata». In conditiile in care astazi orice acces la sistemele informatice unde se afla date informatice se face doar cu autorizarea unui judecator, textul actual ne arunca in haos”, subliniaza Bogdan Manolea intr-o postare de azi de pe blogul sau.

  Lista completa a entitatilor ai caror reprezentanti vor putea sa acceseze datele de pe orice calculator include: SRI, MApN, MAI, Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Serviciul de Protectie si Paza, CERT-RO si ANCOM.

  Atentie! Prevederile NU se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, legea trebuie promulgata prin decret prezidential si publicata in Monitorul Oficial ”

 2. Alyna spune

  Ziarule clujean ?! Spune exact nu așa cum ai înțeles matale.Degeaba ai ajuns ”jurnalist” că ai ajuns degeaba !!!

 3. buboi spune

  Cred ca dupa atata coruptie la care am asistat in ultimul timp si dupa atatea implicatii a celor care ar trebui sa apere statul de drept, se impune si aceasta masura.Recunosc ca nu eram de aceasi parere, daca domnul Basescu mai era presedinte.Eu nu cred ca SRI vrea sa stie cat de gagicari santem sau pe cine simpatizam, asa ca cred ca numai cei care se fac vinovati de altceva se tem si isi manifesta ingrijorarea.Aceasta este o parere personala si nu face obiectul Societati Civile unde sant presedinte.

 4. Alyna spune

  Up-date ,ziarule din Cluj:
  ”Senatorii au venit cu clarificari referitoare la legea securitatii cibernetice, care a fost adoptata vineri prin vot final, precizand in mod explicit ca vor putea fi verificate doar calculatoarele firmelor, nu cele ale persoanelor fizice. Potrivit actului, SRI, MApN, MAI si alte institutii de stat vor putea verifica informatiile din computerele persoanelor juridice, fara a fi necesar un mandat.”

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata