Take a fresh look at your lifestyle.

Variola maimuţei, la graniţele României. Primul caz confirmat

0

Un bărbat în vârstă de 38 de ani, din țara vecină Ungaria, a fost contaminat cu variola maimuţei. Cu toate că în țara noastră nu a fost înregistrat niciun caz și nu există nicio suspiciune de îmbolnăvire, autorităţile au început achiziţionarea de vaccin.

Autorităţile ungare investighează acum dacă bărbatul a călătorit sau nu în străinătate recent.

Pe lângă asta, autorităţile trebuie să mai stabilieasca şi modul în care aceasta a contractat virusul şi asta pentru ca boala nu se răspândeşte cu uşurinţă, ci doar prin contact apropiat.

Numărul de cazuri confirmate de variola maimuţei la nivel mondial a depăşit 200, potrivit unui raport publicat de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.

Ţarile care au inregistrat cele mai multe imbolnăviri sunt Marea Britanie cu peste 70 de cazuri, Spania cu peste 50 şi Portugalia cu aproape 40 de cazuri.

Specialiștii spun că riscul pentru publicul larg este scăzut

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, susține că variola maimuței nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru români, întrucât cazurile înregistrate în Europa sunt ”izolate și rare”. Contagiozitatea acestui virus este mai scăzută decât a celor care pot genera epidemii, mai spune medicul.

„Nu avem de ce să ne temem pentru că la noi în țară nu au fost cazuri, iar cazurile care sunt în Europa sunt izolate și rare. Există cazuri în Africa de Vest și în Africa Centrală, dar este o boală înrudită cu variola, variolă care este o boală eradicată în 1980. Virusul este asemănător și, în general, dă o boală care se autolimitează și o boală ușoară.

Doar la persoane cu imunitate foarte scăzută poate da o boală mai severă. Contagiozitatea virusului, foarte important, nu este la fel de mare ca a virusurilor care se transmit și pot da epidemii. De aceea, sunt cazuri izolate. Se transmite prin leziuni ale tegumentului, prin mucoase sau pe cale respiratorie în contact apropiat.

Nu cred că trebuie să ne temem de această boală, mai ales că există la ora actuală un antiviral care este testat în Europa. Vaccinul pentru variolă este parțial eficient și pentru această boală. De anii trecuți există și un vaccin specific pentru această boală pentru cei care nu au făcut vaccinul pentru variolă”, a transmis medicul Virgil Musta, potrivit Opinia Timișoarei.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata