Take a fresh look at your lifestyle.

VIDEO – 36 de muncitori srilankezi vor lucra la fabrica De’Longhi din Jucu, după ce au fost umiliți și batjocoriți la Botoșani și București

0

Cei 36 de muncitori srilankezi au fost concediați de la o fabrică din Botoșani, după începerea pandemiei de coronavirus. Trei săptămâni au stat srilankezii în carantină, unii imobilizați cu șoricei din plastic, înainte ca autoritățile botoșănene să scape de ei, mințind că vor fi repatriați, în timp ce i-au abandonat în fața Aeroportului Otopeni. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a aflat din presă de soarta oamenilor și a cerut ajutor firmelor.

De’Longhi România a răspuns pozitiv acestei cereri. Astfel, după mai multe formalități, oamenii au ajuns joi dimineața la fabrica din Jucu și vor avea contracte de muncă pe o durată de cel puțin 1 an. Carmen Petcu, director general De’Longhi România, a explicat în interviul de mai jos de ce compania a sărit în ajutorul muncitorilor. În același material video, muncitorii explică situația.

Muncitorii din Sri Lanka au semnat cu angajatorul contracte pentru șase luni, pentru început. Vor primi tichete de masă și salarii între 1.500 și 2.500 de lei. Vor avea cazarea asigurată în apropierea fabricii.

Directorul general al DeLonghi România, Carmen Petcu, a declarat că muncitorii din Sri Lanka vor lucra ca operatori în linii de asamblare aparatură electrocasnică.

Întrebată de ce compania a ales să angajeze muncitori din Sri Lanka, aceasta a precizat că a fost, în primul rând, un gest de omenie, pentru a ajuta niște oameni aflați într-o situație dificilă.

„Este cel mai potrivit exemplu ca românii care pleacă în străinătate la muncă în condiții pe care nu le cunosc, în situații pe care nu le gestionează cum trebuie, să înțeleagă că în România se găsește de lucru în condiții corecte, de respect și siguranță. Și să lucreze acasă la ei în loc să lucreze pentru alții”, a spus Petcu.

Reporterii LIBERTATEA au fost pe urma oamenilor batjocoriți de angajator, dar și de autoritățile române. Iată, mai jos, povestea lor!


Două echipe Libertatea, una în satul Baisa, comuna Mihai Eminescu, Botoșani, cealaltă la Otopeni, au urmărit cum aproape 40 de persoane sunt făcute mingi de ping-pong după ce au fost băgate cu forța în carantină, iar cinci au fost încătușate cu șoricei de plastic de bodyguarzii trimiși de foștii angajatori. Pe Otopeni au primit vizita ministrului muncii, Violeta Alexandru, care a anunțat la final că aceștia “vor fi cazați aici, în București, până aflăm toate informațiile”

Într-o pădure de la marginea orașului Botoșani, în comuna care poartă numele lui Mihai Eminescu, muncitorii srilankezi se îngrămădesc pe balconul motelului în care și-au petrecut cele trei săptămâni de carantină instituționalizată. Își așteaptă cu teamă eliberarea, căci n-au habar unde vor merge.

Autoritățile locale le-au spus că se vor întoarce acasă, dar ei știu că nu-i vorba decât de promisiuni deșarte. Zborurile comerciale nu mai aterizează de ceva vreme pe aeroportul din Sri Lanka, care și-a închis spațiul aerian pentru a se apăra de COVID-19.

Duminică dimineață, trei angajați ai DSP Botoșani coboară în fața Cabanei Stejarului. E ora zece și îi întâmpină jandarmii care au ajuns doar cu două ore înainte, deși ar fi trebuit să-i păzească toată noaptea pe srilankezii carantinați la marginea orașului.

Au ajuns în grija statului după ce au fost îngrămădiți în dormitoare alături de colegii suspecți de coronavirus și mai apoi concediați de patronii italieni ai fabricii de confecții GT Company, una dintre cele mai mari companii exportatoare din județul Botoșani.

Încătușați cu șoricei de plastic de către bodyguarzii ANVI Security Professional

Libertatea a urmărit cazul de la început, de pe 5 mai, și a scris în exclusivitate despre cum 43 de srilankezi au fost agresați de bodyguarzii trimiși de patronii fabricii și încătușați cu șoricei de plastic. GT Company s-a oferit să-i reangajeze pe străini, însă doar patru dintre ei s-au întors. Trei sunt încă internați în spital.

La lizieră sunt doar trei taxiuri. Un bărbat lipește hârtii cu GT Company pe ele, semn că sunt rezervate pentru cei patru care se întorc la firmă, doi bărbați și două femei.

Restul le fac cu mâna din balcon și, apoi, sunt aliniați ca la careu, în parcarea din fața pensiunii. Un jandarm întreabă cine știe engleză și apoi îi distanțează la un metru și jumătate pe oamenii care, în ultima lună, au stat nu doar împreună, ci și cazați alături de colegii bolnavi de COVID-19.

Aeroportul de acasă e închis

Pe rând, în parcare se adună autorități și apropiați ai firului local al poveștii. Cu excepția unui polițist calm și calculat, mulți dintre cei prezenți sunt contra srilankezilor.

Apar și reprezentanții unei firme de transport, cu două autocare pe care scrie Otopeni, ambele antamate de Prefectura Botoșani. Din aproape în aproape, asiaticii din parcare află că vor fi trimiși la aeroport, deși mai au permise de ședere valabile până-n august.

Dar nu asta-i problema. Oamenii ar da orice ca să se întoarcă acasă, doar că aeroportul din Colombo, capitala statului insular, e închis pentru zborurile comerciale. Mai aterizează doar avioane charter.

Așa că, și de-ar avea bani de plecare, srilankezii n-ar avea unde să zboare! Unul dintre puținii străini care rupe puțină engleză cere un avocat, iar Libertatea pune la dispoziție un translator care colaborează cu ziarul pe problema muncitorilor asiatici. Asta doar îi enervează pe reprezentanții firmei de transport.

După concediere, trei săptămâni petrecute în carantină forțată și alte zile abandonați prin Aeroportul Otopeni, oamenii se întorc la muncă. De această dată la firma De’Longhi România.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata