Take a fresh look at your lifestyle.

VIDEO – Am avut cel mai liniștit și sigur Crăciun din ultimii ani. Ce spun cifrele MAI

0

iluminat-festiv-cluj-napoca-craciun-targul-de-craciun (19)Am avut cel mai liniștit și sigur Crăciun din ultimii 5 ani, arată într-o conferință de presă comisarul de poliție Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit MAI, crimele și tentativele de omor sunt în scădere, la fel toate faptele de violență.

Redăm, în continuare, declarația de presă a purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne:

„În această dimineață la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost realizată o evaluare a modului în care s-a asigurat climatul de ordine publică în Ajunul Crăciunului și în prima zi de Crăciun, din punct de vedere al situației operative și al numărului de evenimente înregistrate în întreaga țară.

Principala concluzie este aceea că obiectivul Ministerului Afacerilor Interne de creștere a siguranței cetățeanului a fost atins — Crăciunul 2015 a fost cel mai liniștit și cel mai sigur Crăciun din ultimii cinci ani, iar acest lucru se datorează inclusiv mobilizării și efortului colegilor noștri polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră, piloți, medici și paramedici SMURD.

Așa cum cunoașteți, ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a dispus mai multe măsuri organizatorice pentru această perioadă de sărbători cuprinse în Planul de acțiune Sărbători de Iarnă în Siguranță, iar rezultatele acestora își arată eficiența.

Astfel faptele de omor au cunoscut un trend descendent (vorbim de o scădere de opt ori față de anul 2011), tentativele de omor sunt de asemenea sub media ultimilor ani, iar faptele comise cu violență s-au redus considerabil, înregistrând o scădere de 3 ori față de anul 2014.

În ceea ce privește evoluția accidentelor rutiere se constată o scădere a numărului acestora în ultimii trei ani (cu 15% față de 2013, respectiv cu 7% față de anul trecut).

Și numărul persoanelor rănite grav este în scădere (mai puține cu 33% față de 2013, respectiv cu 28% față de 2014).

Astfel, se constată că măsurile adoptate de Ministerul Afacerilor Interne pentru creșterea nivelului de siguranță al cetățeanului și-au atins scopul, în ultimele 48 de ore neînregistrându-se evenimente deosebite.

O atenție sporită a fost acordată și comerțului cu articole pirotehnice, fiind confiscate 37,8 tone de astfel de materiale și constatate un număr de 328 de infracțiuni, 331 de persoane fiind cercetate pentru acest tip de fapte.

Este de reținut că nu s-au înregistrat cazuri de rănire ca urmare a folosirii articolelor pirotehnice și nici distrugeri cauzate de explozia acestora în mod necontrolat.

În ziua de Crăciun au fost la datorie 37.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, în misiuni de prevenire a infracționalității, de menținere și asigurare a ordinii publice și de intervenție la evenimente. Față de o zi normală, când media evenimentelor zilnice este de aproximativ 450, în cursul zilei de ieri au fost înregistrate 322 de evenimente.

Polițiștii și jandarmii au asigurat ordinea publică la ceremoniile religioase care au avut loc în cele peste 16.400 de lăcașuri de cult, nefiind înregistrate situații deosebite.

293 de echipaje de prim-ajutor SMURD au asigurat 870 de intervenții medicale de urgență. Cu ajutorul elicopterelor medicale, în zilele de 24 și 25 decembrie, au avut loc 10 intervenții prin punctele aero-medicale din București, Constanța și Iași.

Totodată, în aceste zile, două elicoptere ale MAI au asigurat suportul aerian al misiunilor Poliției Rutiere, traficul fiind supravegheat și monitorizat din aer pe principalele artere, pe zona de centură a Municipiului București, precum și pe DN1.

Aceste misiuni aeriene vor continua și mâine când este de așteptat să se înregistreze valori mari de trafic.

Prioritățile MAI pentru perioada sărbătorilor de iarnă vor fi în continuare siguranța cetățeanului, asigurarea ordinii publice, fluidizarea traficului rutier și prevenirea accidentelor grave.

De altfel, în ultima săptămână, au avut loc peste 17.200 de intervenții la evenimente, cu peste 2.000 mai multe față de săptămâna trecută.

În zilele premergătoare Crăciunului, polițiștii, jandarmii și polițiștii de frontieră au continuat acțiunile de control, fiind aplicate amenzi de aproape 16 milioane de lei. Valoarea bunurilor confiscate se ridică la 1,2 milioane de lei.

Au fost constatate 3.600 de infracțiuni dintre care 1.953 de natură judiciară, 69 la codul silvic și 980 la regimul circulației rutiere.

În această săptămână, au fost reținute aproape 3.000 de permise de conducere dintre care 595 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice și 540 pentru depășirea limitelor de viteză.

Numai într-o singură zi, la nivelul întregii țări, au fost depistați și sancționați peste 3.700 de conducători auto care au încălcat regimul legal de viteză.

În ultimele șapte zile, angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență au desfășurat peste 11.500 de intervenții dintre care 6.320 ale SMURD și 440 pentru stingerea incendiilor. În zilele de 24 și 25 decembrie au fost înregistrate cu 25 la sută mai puține incendii față de anul trecut.

De asemenea, pompierii au continuat acțiunile de control pe linia prevenirii incendiilor, aplicând peste 1.700 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 2,5 milioane de lei. Au fost identificate 65 de obiective economice care nu dețineau autorizație de securitate la incendiu, pentru 5 fiind luată decizia suspendării funcționării.

În această săptămână, echipajele Jandarmeriei Române au menținut ordinea publică la peste 870 de manifestări publice din întreaga țară și au executat misiuni de pază și protecție la aproximativ 9.500 de obiective.

Având în vedere că săptămâna viitoare este Revelionul, efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor asigura măsurile de ordine publică la cele aproximativ 150 de evenimente publice confirmate până în prezent, ce urmează să fie organizate în întreaga țară — concerte, spectacole și alte manifestări de acest gen, pentru ca fiecare dintre participanți să se bucure în siguranță de acest sfârșit de an.

Recomandăm încă o dată tuturor conducătorilor auto să se intereseze din timp cu privire la condițiile de trafic și să conducă cu prudență și cu respectarea limitelor de viteză pentru a evita accidentele. Așa cum v-a obișnuit, Centrul Infotrafic al Poliției Române va transmite periodic informări cu privire la situația traficului rutier din țară și recomandări preventive.

Pentru românii care vor tranzita punctele de frontieră în aceste zile, le reamintim că pe site-ul Poliției de Frontieră a fost introdusă o secțiune unde este afișată media timpilor de așteptare în toate punctele rutiere de trecere a frontierei, oferind conducătorilor auto posibilitatea de a opta pentru alegerea unui traseu cât mai puțin aglomerat.

Pentru a veni în sprijinul celor care intră sau ies din țară, începând de astăzi este funcțională o nouă aplicație on-line care poate fi accesată de pe orice calculator sau terminal mobil, smartphone sau tabletă, cu acces la internet.

Aplicația folosește modulul de navigație furnizat de Google Maps, putându-se configura traseul către un anumit punct de trecere a frontierei ce înregistrează valori de trafic scăzute. Timpii de așteptare din punctele de frontieră sunt actualizați în timp real, pe aplicație apărând astfel trasee de culoare verde — acolo unde timpii de așteptare sunt de până în 20 de minute, de culoare galbenă — unde timpii sunt între 20 și 60 de minute și culoare roșie — unde timpii de așteptare sunt de peste 60 de minute.

Așadar, oricine deține un telefon mobil cu acces la internet poate avea din timp reprezentarea celui mai bun traseu pentru a tranzita punctele de trecere a frontierei României, atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire din țară.

Menționăm că aceste demersuri de informare a cetățenilor sunt luate în paralel cu măsuri organizatorice de suplimentare a personalului poliției de frontieră până la capacitatea maximă permisă de infrastructură fiecărui punct de trecere, în funcție de dinamică valorilor de trafic.

Vă informăm că în această săptămână, peste 1,2 milioane de persoane au tranzitat punctele de frontieră ale României.

În încheiere, permiteți-mi ca, în numele ministrului Petre Tobă, să transmit mulțumiri angajaților Ministerului Afacerilor Interne care în aceste zile se află la datorie pentru a asigura ordinea și siguranța cetățenilor și să urez Sărbători liniștite și La mulți ani tuturor românilor”, se precizează în conferința de presă.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata