Take a fresh look at your lifestyle.

VIDEO – Gest disperat în Dobrogea: „Vrem apă!”

0

Dincolo de criza sanitară, ţara trece şi prin alte încercări amare. Agricultura e arsă la propriu de secetă. Fermierii sunt disperaţi şi nu ştiu ce să mai facă să convingă statul să le dea o mână de ajutor, o gură de apă, mai precis.

Fermierii dobrogeni au arat pe un câmp sterp un mesaj adresat autoritatilor: „Vrem apă!”. Vor să atragă atenția autorităților că Dobrogea suferă din cauza secetei. Fermierii speră ca Ministerul  Agriculturii să reabiliteze sistemul de irigații din Dobrogea și să declare județul Constanța zonă calamitată, astfel încât agricultorii să își poată amâna plata ratelor către bănci.

În unele părţi din România şi Polonia aceasta este cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani, în Cehia este cea mai gravă din ultimii 500 de ani. Diferenţa faţă de vecinii noştri este că sistemul nostru de irigaţii nu există. A fost vândut la fier vechi în anii 90 şi înlocuit cu…nimic.  

În prezent, România irigă circa 100.000 de hectare, în timp ce suprafaţa irigabilă a ţării este de 1 milion de hectare. În perioada comunistă au fost amenajate 3,1 milioane de hectare de teren pentru irigaţii, iar cel mai mult, România a irigat 1,5 milioane de hectare. 

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata