Take a fresh look at your lifestyle.

VIDEO – Localuri închise în județul Cluj din cauza jegului din bucătării

1

Nereguli grave, descoperite la mai multe restaurante și magazine în județul Cluj. Asta au constatat inspectorii ANPC în timpul controalelor făcute în weekend. Două dintre restaurante au fost chiar închise pentru o perioadă de 6 luni și au fost date amenzi de sute de mii de lei.

Mizerie, mucegai, rugină și kilograme de alimente expirate. Asta au găsit inspectorii ANPC în timpul controalelor efectuate la 33 de operatori economici de pe raza județului.

Alimentele erau depozitate direct pe pardoseală, fie în alte spații insalubre, cum ar fi în frigidere cu urme de rugină. Legume și fructe stricate erau prezentate ca fiind de calitatea întâi.

În cazul a 21 dintre localurile verificate, comisarii au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor, iar în cazul a două restaurante au propus închiderea pentru 6 luni.

Acțiunea ANPC face parte dintr-o operațiune mai mare, numită „caravana consumatorilor”, prin care se dorește realizarea unui control unitar, la nivelul întregii țări.

În urma acestor acțiuni, au fost aplicate amenzi contravenționale în cuantum de 735.000 lei.

Comisarii CRPC RNV Cluj au identificat mai multe deficiențe, după cum urmează:

 • Comercializarea unor produse cu data limită de consum depașită
 • Schimbarea stării termice a unor produse și preparate
 • Comercializarea unor produse și preparate fără elemente de identificare-caracterizare
 • Utilizarea unui regim de temperatură necorespunzătoare la masa caldă în zona gastro ( 27.8°C, 35.5°C, față de minim + 60°C impuse de legislație)
 • Existența unor zone cu igrasie, pe tavan și pereți laterali, în blocuri alimentare
 • Utilizarea unor blocuri alimentare cu deficiențe: vase emailate și hote îmbâcsite cu depuneri de grăsime, plite neigienizate, frigidere care prezentau garnituri neconforme, depozitarea produselor direct pe paviment și la temperaturi care nu respectă indicațiile producătorului, utilizarea veselei din PVC
 • Utilizarea unor spații de depozitare insalubre, aferente produselor de patiserie sau refrigerate
 • Practici comerciale incorecte în ceea ce privește comercializarea legumelor și fructelor, prin prezentarea ca fiind de calitatea I și, în realitate, fiind improprii consumului uman prin prezența mucegaiului și putregaiului
 • Neinformarea consumatorilor asupra posibilelor substanțe alergene, prezente în lista de meniu
 • Utilizarea unor aparate frigorifice insalubre
 • Comercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate si cu arsuri de congelare.
Citește și
1 Comentariu
 1. Vasile spune

  Ar trebui date numele restaurantelor! Clientii sa dea „amenda”. ANPC o da degeaba; in 3 luni sunt in acelasi loc si fac aceleasi rahaturi.

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata