Take a fresh look at your lifestyle.

VIDEO – Polițist din Huedin cu apucături de sălbatic. Șicane extrem de periculoase în traficul clujean, pe „drumul morții”

0

Adrian Alin Marchiș, polițist la Huedin, s-a comportat precum un sălbatic luni dimineața. Aflat în trafic, el a șicanat alți participanți prin manevre extrem de periculoase. De la frânări bruște, la încălcarea marcajelor longitudinale continue ori conducere pe contrasens. Șefii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj s-au sesizat din oficiu la văzul imaginilor și au dispus verificări. În tot acest timp, Bogdan Marișca și Valentin Porcișteanu, multipli campioni naționali la raliu, în prezent instructori de conducere defensivă, au privit imaginile la solicitarea publicației și le-au comentat.

APUCĂTURI DEMNE DE SĂLBATICI

Luni dimineața, un bărbat și fiica sa circulau pe DN1 E60, între Izvoru Crișului și Păniceni. La volan se afla seniorul familiei. La un moment dat, se poate observa în imaginile surprinse de tânără, în fața mașinii lor se poziționează Adrian Alin Marchiș.

Acesta din urmă, cunoscător al legilor în vigoare, a început să șicaneze autoturismul cu care circula tatăl și fiica sa. Nu ar fi fost mulțumit agentul de modalitatea în care bărbatul a efectuat o manevră de depășire.

ȘICANE ÎN TRAFIC, PERICOL PUBLIC

Citește și … IPJ Cluj, o săptămână de tăcere în fața a 2 milioane de români. Niciun rezultat în cazul polițistului cu apucături de sălbatic

Astfel, se observă în imagini, Marchiș conduce haotic, nu ține cont de marcajele rutiere, pătrunde pe contrasens și acționează în mod repetat și brusc frâna, cu scopul clar de a le crea disconfort celor doi care circulau în spatele său. Agentul, aparent, nu s-a gândit o clipă că-i pune în pericol pe ceilalți participanți la trafic sau chiar pe sine. Imaginile, mai jos.

IMAGINILE AU FOST SURPRINSE DE TÂNĂRĂ, PASAGER DREAPTA

Revoltați, cei doi șicanați în trafic au trimis imaginile la presă, după care au urmat circuitul în Inspectoratul de Poliție Județean Cluj. În doar câteva ore de la sesizare, șefii din IPJ Cluj au aflat cine era la volanul autoturismului din imagini.

Mai marii IPJ Cluj au dispus verificări „de îndată”. Aceste verificări ar urma să fie închise în cursul zilei de marți și eventual să fie dispuse măsuri.

COMPORTAMENTUL AGENTULUI PRIN OCHII A DOI PILOȚI DE RALIU, MULTIPLI CAMPIONI NAȚIONALI

Multipli campioni naționali la raliu Bogdan Marișca și Valentin Porcișteanu, ambii în prezent instructori de conducere defensivă, au vizualizat și comentat imaginile cu polițistul Adrian Alin Marchiș în timp ce șicanează o mașină în trafic. Gestul agentului de la Huedin, chiar și în timpul liber, a stârnit reacție și din partea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

Să nu uităm că în zona Huedin se produc cele mai multe accidente rutiere mortale din județul Cluj. Iar Marchiș cunoaște acest aspect, dar totuși alege să se pună pe el în pericol și să-i pună și pe alții, prin șicane.

Marișca și Porcișteanu, gândire similară: „bun simț”

Ambii piloți profesioniști vorbesc de bun simț, în primă fază. Porcișteanu spune că o eventuală sancțiune cu suspendarea dreptului de a conduce, pe o perioadă de 30 de zile, nu ar produce prea multe efecte. Marișca s-a arătat îngrijorat și a spus că nu ar dori să se întâlnească cu astfel de șoferi în trafic.

Bogdan Marișca, pilot din Campionatul Național de Raliuri al României. foto: Napoca Rally Academy

Iată ce a spus Bogdan Marișca:

„Sigur nu avem de-a face cu cineva care conduce defensiv în situația asta. Nu știu ce au avut de împărțit șoferii înainte și nici nu contează pentru că, lăsând la o parte ego-urile, poate să fie sursa unor tragedii.

Joaca aceasta cu mașina, care frizează lipsa de bun simț și de respect față de cel din spatele lui și față de cei din față, poate fi sursa unei tragedii. Mi-e greu să spun cât de des sau rar a făcut o astfel de manevră.

Omul pare foarte liniștit în inconștiența lui, așa încât, cu siguranță, astfel de atitudini trebuiesc evitate de cei din jurul lui. Eventual sunat la 112 și nedat curs unor astfel de șicanări și unor tentative de escaladare pentru că foarte ușor, așa cum spuneam, poate fi sursa unor situații limită care, din păcate, să genereze situații dramatice pentru cei implicați direct sau pentru cei care vin din contrasens sau care sunt în zona respectivă.

Una peste alta, din punctul meu de vedere, e o atitudine care trebuie combătută și trebuie sancționată în așa fel încât să nu o mai regăsim pe drumurile din România. Avem destul de multe probleme, așa încât una în plus nu ar face altceva decât să pună benzină pe foc într-o zonă în care statistica din România este așa cum este și unde ne poziționează în Uniunea Europeană.

Evident, din punctul meu de vedere, este un exemplu de așa nu și sincer nu mi-aș dori să mă întâlnesc cu astfel de șoferi în trafic pentru că sunt periculoși”, a spus Bogdan Marișca, instructor de conducere defensivă la Napoca Rally Academy.

Având în vedere că sunt tot mai multe incidente în trafic, am stat de vorbă și cu Valentin Porcișteanu, pilot din Campionatul Național de Raliuri al României, pentru a afla cum vede un sportiv de performanță, specialist în conducere defensivă, astfel de comportamente.

Valentin Porcișteanu, pilot din Campionatul Național de Raliuri al României

„Ar trebui acționat mai mult pentru evitarea unor astfel de situații. Un astfel de comportament ne arată pe de-o parte că nu avem o pregătire suficientă în școala de șoferi, iar pe de altă parte vedem o altă latură ce ține de civilizație. Este adevărat că cel care lovește din spate se face vinovat, dar nu oricum. Nu în condiții evidente de șicană.

Acum avem reglementat condusul agresiv și vine cu măsură complementară de suspendare a dreptului de a conduce, dar consider că nu e suficient.

În Suedia, spre exemplu, șoferii care au mai puțin de doi ani experiență pot rămâne fără dreptul de a conduce, le este anulat acest drept, în funcție de erorile făcute, iar pentru redobândirea dreptului de a conduce se impune o nouă examinare. O simplă suspendare a dreptului de a conduce o lună nu face mare lucru”, a precizat Valentin Porcișteanu, pilot profesionist și instructor în cadrul Vali Porcișteanu- Driving School.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au fost demarate verificări, astfel că așteptăm rezultatul acestora.

Am încercat să luăm legătura cu Marchiș pentru a explica de ce a înțeles să se comporte așa, dar nu am reușit. El poate trimite poziția sa pentru publicare prin intermediul Biroului de presă al IPJ Cluj.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata