Salariul minim european este mai aproape de a deveni realitate în România, a anunţat, joi, premierul Marcel Ciolacu, precizând că vor continua măsurile de sprijin pentru populaţie.
Potrivit şefului de Palatul Victoria, a fost pus în transparență publică proiectul privind introducerea salariului minim european în România.
„Am văzut că a fost pus în transparență publică și proiectul privind introducerea salariului minim european în România.
Vrem ca românii să aibă slujbe plătite cât mai aproape de media europeană.
Cred că asta așteaptă românii de la noi, nivel de trai mai bun și prețuri corecte. Nu circ în stradă, cum fac încă unele partide, deși au fost deja taxate dur de electorat”, a spus premierul Marcel Ciolacu, joi, la începutul şedinţei de guvern.
„Alegerile au trecut și revenim la prioritățile românilor, care așteaptă un nivel de trai mai bun și prețuri corecte, nu circ în stradă, cum fac încă unele partide, deși au fost deja taxate dur de electorat.
Mă bucur că inflația continuă să scadă ajungând deja aproape de 5% și vom cotinua să luăm măsuri pentru a proteja puterea de cumpărare a populației”, a continuat Marcel Ciolacu.
În urmă cu o săptămână, premierul spune că mecanismul de calcul se află în lucru la Ministerul Muncii.
Ciolacu spune că formula de calcul va fi stabilită în funcție de trei indicatori.
„Ministerul Muncii și partenerii sociali lucrează deja la mecanismul care va introduce salariul minim european în România până în noiembrie.
Formula stabilită va ține cont de puterea de cumpărare, de nivelul câștigului salarial mediu brut și productivitatea muncii”, declara Ciolacu în urmă cu o săptămână.
La finalul lunii trecute, premierul a afirmat că România va introduce salariul minim la nivel european, iniţiativă ce prevede ca pentru aceeaşi muncă să fie plata egală. El a adăugat că termenul de implementare a acestei măsuri este 15 noiembrie.
„La nivel european, familia social-democrată, S&D, prin comisarul Schmidt, social-democrat, comisarul pe muncă, au venit şi avem de aplicat salariul minim european. Deci, cu alte cuvinte, o viziune la nivel european.
Părerea mea, să nu mai inventăm noi iarăşi apa caldă şi să mergem pe o viziune europeană, a Uniunii Europeane, care pentru aceeaşi muncă să fie plată egală şi avem termen de implementare, mi se pare, pe 15 noiembrie”, a declarat Marcel Ciolacu.
Ce este salariul minim european și ce state l-au implementat
În toamna anului 2022, Parlamentul European a adoptat o directivă privind salariul minim în Uniunea Europeană. Astfel, salariul minim ar trebui să reprezinte 60% din salariul mediu brut. De asemenea, prin această directivă, se solicită indexări periodice pentru a se asigura că nivelurile de salarizare rămân actualizate.
Directiva obligă cele 21 de state membre ale blocului comunitar care au salarii minime statutare să garanteze că banii câștigați vor permite oamenilor să ducă o viață decentă, iar din momentul intrării în vigoare a acesteia (octombrie 2022), statele membre au la dispoziție doi ani pentru a transpune prevederile acesteia în legislația locală.
Potrivit unui raport Eurostat, România se poziționează printre ultimele țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește salariul minim, pe locul 20 din 22, cu un salariu de puțin peste 600 de euro, doar înaintea Ungariei și Bulgariei. Există șase țări cu un salariu minim peste 1.500 de euro. Acestea sunt Luxemburg, Belgia (1.842 EUR), Irlanda (1.775 EUR), Țările de Jos (1.756 EUR), Germania (1.744 EUR) și Franța (1.646 EUR).