Take a fresh look at your lifestyle.

Ziua Bánffy în castelul de la Bonțida

0

Fundația Transylvania Trust organizează din nou Ziua Bánffy la castelul de la Bonțida, care va avea loc în data de 17 septembrie 2023, duminică, între orele 10.00 și 17.00.

„Ne pregătim să-i primim pe cei interesați cu vizite ghidate în limbile română și maghiară, activități pentru copii, un concert de orgă susținut de Noémi Miklós, o expoziție realizată de Nicolette Bánffy-Jelen, nepoata lui Miklós Bánffy, precum și proiecția filmului A maga természete szerint és szabadon (După caracterul ei și liberă, cu subtitrare în limba română)”, precizează organizatorii.

În cadrul evenimentul se va putea vizita inclusiv expoziția intitulată Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy, amenajată în aripa neogotică recent restaurată a clădirii principale, deschisă cu ocazia aniversării a 150 de ani de la nașterea contelui Miklós Bánffy.

Program:

10.00 – 17.00 Expoziții:

• Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy – aripa de vest a clădirii principale (concomitent max. 10 vizitatori)

• Experience Room – turnul clădirii bucătăriei (concomitent max. 5 vizitatori)

11.00 – 14.00 Programe pentru copii: decorare de turtă dulce, jocuri de societate (șah, jenga, badminton etc.), olărit, pictură pe mobilier – curte

11.00 Vizită ghidată în limba română – pornire de la clădirea porții

12.00 Vernisaj: „Momente Fermecate” – ilustrații ale nuvelelor lui Miklós Bánffy realizate de nepoata sa, Nicolette Bánffy-Jelen, sculpturi din hârtie decupată – clădirea principală

În cadrul vernisajului va avea loc decernarea Premiului Mecena al Fundației Transylvania Trust.

13.00 Vizită ghidată în limba maghiară – pornire de la clădirea porții

14.00 Concertul de orgă Organ on Wheels, susținut de Noémi Miklós, lector universitar, organist – curte (în caz de ploaie, clădirea principală)

15.00 Proiecție de film și discuție: A maga természete szerint és szabadon (După caracterul ei și liberă, cu subtitrare în limba română. Film realizat cu sprijinul Institutului Național de Film din Ungaria) – grajd
Carola Szilvássy, soția baronului Elemér Bornemissza, a fost o figură marcantă a aristocrației transilvănene de la începutul secolului trecut, jucând un rol important în viața culturală și socială a acestei regiuni.

Filmul „După caracterul ei și liberă” prezintă viața Carolei, cunoscută și ca muza contelui Miklós Bánffy. Combinând elementele stilului documentar și de ficțiune, filmul își propune să prezinte generației noastre contextul istoric și social al Transilvaniei de acum o sută de ani și să conștientizeze importanța implicării sociale.

Invitații sunt creatorii și actorii filmului – Zsuzsa Szebeni, regizor; Balázs Bodolai, protagonist.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata