Take a fresh look at your lifestyle.

Ziua Limbii Române, celebrată peste Prut de CJ Cluj

0

Conducerea Consiliului Județean Cluj, împreună cu alți reprezentanți ai județului, va participa vineri, astăzi, la evenimentele desfăşurate în raionul Hînceşti din Republica Moldova sub egida Sărbătorii Naţionale „Limba Noastră cea Română”. Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august.

La evenimentul de la Hînceşti vor participa și Asociația Produs de Cluj, precum și Școala Populară de Artă „Tudor Jarda”, entități aflate în subordinea forului administrativ județean.

În acest context, va avea loc o expoziţie la care vor fi prezenți zece artizani şi producători clujeni, parteneri ai Asociaţiei, dar şi din Hînceşti. Ei vor expune costume populare din zona Transilvaniei, bijuterii lucrate de mână, obiecte de marochinărie, lavandă, uleiuri presate la rece şi ţuică.

Prezenţa Asociaţiei Produs de Cluj peste Prut a fost stabilită la sfârşitul lunii martie a acestui an, când preşedintele Consiliului Raional, domnul Ghenadie Buza, a vizitat Clujul şi a lansat ideea de a organiza în comun un eveniment expoziţional al artizanilor şi producătorilor, mai ales că înființarea Asociaţiei Produs de Hînceşti a fost inspirată de Asociaţia Produs de Cluj și dezvoltarea pe care aceasta a cunoscut-o de la înființarea sa, în urmă cu aproape 8 ani.

Totodată, la eveniment va fi prezent şi Ansamblul artistic „Vatră de dor” al Şcolii Populare de Artă, care va prezenta un spectacol de cântece şi jocuri populare, precum şi o serie de solişti de muzică uşoară.

De asemenea, la conacul Manuc Bey din Hînceşti este în desfăşurare expoziţia „Artă a la Cluj”, care conţine lucrări realizate de cursanţii aceleiaşi școli de artă în taberele de creație din 2009 până în prezent.

Între judeţul Cluj şi Raionul Hînceşti există relaţii de cooperare din anul 2013, acestea fiind oficializate printr-un acord de înfrăţire semnat în anul 2015. De-a lungul celor cinci ani de colaborare, au avut loc numeroase competiţii sportive derulate succesiv, în cele două judeţe, precum şi vizite de lucru ale oficialităţilor.

Raionul Hînceşti este situat în centrul Republicii Moldova, are în componenţă un oraş şi 38 de comune, cu o populaţie de peste 100.000 de locuitori.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata