Take a fresh look at your lifestyle.

Duminică are loc sărbătoarea cântecului, jocului și portului popular românesc „Jocu’ la șură”

1

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj şi Societatea Cooperativă – oraş Gherla, în parteneriat cu Primăria Municipiului Gherla, Casa Municipală de Cultură Gherla și Ansamblul „Zestrea”, invită locuitorii zonei și nu numai, duminică, 10 septembrie 2017, să ia parte la cea de-a III-a ediție a Sărbătorii cântecului, jocului și portului popular românesc ,,Jocu’ la șură”.

Manifestarea va debuta la ora 15.00, la Grădina de vară din parcul orașului și propune publicului cunoaşterea, promovarea şi perpetuarea jocului popular autentic la șură, dar și a horitului tradițional. Totodată, are ca scop evidenţierea şi prezentarea nealterată a costumelor populare din lada de zestre a strămoșilor, create şi purtate în vatra satului, dar și prezentarea bucătăriei tradiţionale româneşti.

Cu această ocazie va fi susţinut un program muzical de către grupurile instrumentale: „Tradiţii” din Gherla – primaş Mihai Zegrean şi „Zorile” din Mociu – primaş Ţuli Carol, și de ceteraşii Alexandru Ciurcui-Şandorică din Soporu de Câmpie și Iuliu Rostaș din Cășeiu.

Vor hori rapsozii declaraţi Tezaure Umane Vii – UNESCO: Nicolae Piţiş din Țara Lăpuşului, Vasile Soporan din Frata și Teodora Purja şi Lenuţa Purja din Agrieş, județul Bistriţa-Năsăud.

Invitaţi speciali: Marc Anghel, rapsod – fluier, taragot, caval, tulnic, tilincă şi Constantin Istici – nai, laureat al Festivalului „Maria Tănase”. La sărbătoarea cântecului, jocului și portului popular „Jocu’ la șură” de la Gherla vor fi prezente și grupurile folclorice tradiţionale de horitori şi jucăuşi: „Hodăceana” din Hodac, jud. Mureş, „Tradiţii” al familiei Zegrean-Istici din Gherla, reprezentant cultural al României cu ocazia intrării în Comunitatea Europeană – 2007 şi Grupul Tradiţional „Zorile” din Mociu.

Cu această ocazie va fi prezentată și o expoziţie etnografică, ce cuprinde obiecte casnice şi gospodăreşti, dar şi costume populare tradiţionale, colecţie particulară a familiei Gurzău din Gherla. O altă expoziţie care va putea fi vizionată de cei prezenți este cea de cusături tradiționale, realizate de meşterul popular Viorica Toşa din Bedeciu, judeţul Cluj.
La finalul manifestării vor fi acordate premii şi diplome pentru „Cel mai bun jucăuş”, „Cea mai bună pereche de jucăuşi”, „Cele mai frumoase costume populare”, bărbătesc şi femeiesc, „Cea mai frumoasă pereche sau familie în costum popular”, „Cel mai bun horitor/horitoare”, „Cel mai bun povestitor umoristic”.

Iniţiatorul și coordonatorul acestui proiect este Constantin Istici, referent cultural la Casa de Cultură din Gherla.

Citește și
1 Comentariu
  1. Ioan Roman spune

    De fapt, organizatorii, așa cum sunt trecuți pe afișul spectacolului, sunt: Primăria Municipiului Gherla, Casa Municipală de Cultură Gherla, Ansamblul ”Zestrea”, în parteneriat cu Coniliul Județean Cluj prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Societatea Cooperativă – oraș Gherla.
    Această ordine, este funcție de inplicarea instituțiilor organizatoare, în derularea proiectului, al cărui inițiator-coordonator și realizator de proiect este semnat de Constantin Istici – referent cultural, în cadrul Casei Municipale de Cultură Gherla.
    Istoric, proiectul – SĂRBĂTOAREA CÂNTECULUI, JOCULUI ŞI PORTULUI POPULAR ROMÂNESC – JOCU’ LA ŞURĂ a fost realizat în cadrul ansamblului „TRADIŢII”, înfiinţat în anul 2000 – sub egida Casei Municipale de Cultură Gherla. Iniţiator, realizator şi coordonator de proiect – Constantin Istici.
    Ca spectacol, proiectul a fost prezentat de-a lungul anilor pe diferite scene din ţară, inclusiv radio şi televiziuni.
    Ca eveniment SĂRBĂTORESC a fost prezentat, pentru prima oară, în decembrie, 2006, la STRASBOURG, Piaţa Gutenberg, cu ocazia primirii ROMÂNIEI în COMUNITATEA EUROPEANĂ.
    Cu ocazia prezentării proiectului în CAPITALA CULURALĂ EUROPEANĂ – SIBIU 2007, ansamblul folcloric „TRADIŢII”, primeşte diploma de EXCELENŢĂ şi DIPLOMA DE MEMBRU AL ACADEMIEI ARTELOR TRADIŢIONALE din ROMÂNIA.

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata