Take a fresh look at your lifestyle.

Elevii Școlii „Ion Creangă” Cluj-Napoca sunt „sclavi” după ore. Ce trebuie să facă înainte de a merge acasă

16

Elevii Școlii „Ion Creangă” din Cluj-Napoca sunt tratați ca niște sclavi de către cadrele didactice, arată câțiva părinți revoltați de faptul că micuții sunt puși să facă curățenie în clase și în curtea unității de învățământ. Totul se petrece după ore, spun părinții acestora, când zilnic sunt puși, pe rând, câte 4-5 copii să facă curat în locul femeilor de serviciu.

Într-o petiție adresată publicației noastre, Ziarul Clujean, câțiva părinți își exprimă dezacordul față de decizia conducerii Școlii „Ion Creangă” de a-i pune pe cei mici la treabă, mai ales după ore.

„Suntem un grup de părinți revoltați de faptul că la Școala Ion Creangă Cluj-Napoca copiii noștri sunt puși să facă curățenie în sălile de clasă și în curtea instituției de învățământ. Am ales să vă scriem dumneavoastră, în speranța că lucrurile vor reveni pe un făgaș normal. Recunoaștem, nu am făcut nicio petiție către Inspectoratul Școlar Cluj sau către conducerea școlii de teamă că ai noștri copii ar putea avea de suferit.

Copiii noștri, din clasa a V-a, termină orele la 13:30, iar ei ajung acasă la ora 15:30. I-am întrebat ce au făcut la școală până la acea oră și răspunsul a fost că au făcut curățenie. Copiii noștri sunt sclavii școlii, pe rând. Am aflat că în fiecare zi 4-5 copii dintr-o clasă rămân să facă curățenie, iar când se termină copiii dintr-o clasă se trece la următoarea clasă și tot așa, pe rând, prin rotație.

Este foarte bine că sunt învățați de mici să păstreze curățenia, dar nu după finalizarea orelor și supravegheați de femeile de serviciu, care le dau și ustensile de curățat și mănuși. Așa ceva nu este admisibil ca din timpul liber al copiilor, după ore, să fie obligați să rămână în școală pentru curățenie. Oricum sunt sufocați de teme și tot felul de proiecte, că nu mai au timp de nimic. Trebuie să spele toate clasele și să adune praful. Așa ceva nu este normal”, se arată în petiția părinților.

Am sunat la Școala „Ion Creangă”, joi, pentru a afla părerea celor din conducerea unității de învățământ. Doamna care ne-a răspuns la telefon ne-a comunicat că directorul este în concediu, iar directorul adjunct, o doamnă, este la ore și ne-a recomandat să revenim la ora 14:10. Am sunat așadar, cu încredere, la ora recomandată, dar nu am avut cu cine să vorbim.

„I-am spus doamnei directoare că o căutați și mi-a spus să îmi transmiteți în ce problemă o căutați”. Întrebată, retoric desigur, dacă se ajunge chiar așa greu la un director de școală, răspunsul a fost: „Da, greu că este foarte prinsă”.

Dacă cei din conducerea Școlii „Ion Creangă” nu s-au deranjat să ne răspundă, a făcut-o inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Valentin Cuibus, care s-a arătat îngrijorat de o posibilă practică de acest fel și a promis verificări.

„Cât timp nu a fost o reclamație, nu pot să vă dau un răspuns dacă e adevărat sau nu. Noi ne autosesizăm și vom trimite pe cineva să verifice aspectele semnalate în petiția trimisă de părinți către dumneavoastră, iar în cursul săptămânii viitoare vă vom da un răspuns. De ce să facă copiii curat în clase și de ce trebuie să stea acolo după ore?”, se întreabă mirat și inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Valentin Cuibus, după ce a promis controale la Școala „Ion Creangă”.

Citește și
16 Comentarii
  1. Andrei spune

    Sa le fie rusine parintilor! RUSINE! Elevii nu sunt pusi sa faca curatenie IN LOCUL femeilor de serviciu…elevii sunt pusi sa isi adune PROPRIILE mizerii, elevii sunt invatati ca in felul asta sa NU mai faca mizerie, sa pastreze curat, sa fie responsabili, sa fie curati. Vaaaaai de mine, fac elevii curat!! Mie mi-ar crapa obrazul de rusine ca parinte sa mai si fac gura pentru asa ceva, in loc sa spuna parintii ca e foarte OK si in regula ca odraslele lor sa mai SI adune dupa ei… Probabil nici acasa nu sunt pusi sa faca nimic si de acolo vine toleranta 0 la frustrare, comportamentul lipsit de respect si mizeria facuta in scoli. Sistemul de învăţământ japonez are la bază crezul că îngriirea de către elevi a propriilor şcoli îi învaţă ce înseamnă respectul, responsabilitatea şi raportul de egalitate. Mai mult, se consideră faptul că activitatea de curăţenie revine tuturor, iar timpul petrecut în acest mod e un bun prilej pentru socializare cu colegii, nefiind catalogată drept o povară, ca în Vest. Pe lângă curăţenie, elevii servesc şi la cantină şi ulterior strâng în urma lor. Mai mult, aceştia reciclează cutiile de lapte după folosire. După, unul dintre elevi le pune într-o ladă de plastic, le udă şi le lasă la uscat o zi. Ulterior, acestea sunt duse la o staţie de reciclare. Sau sunt odrasle de bani gata cele de la „Ion Creanga”?

  2. Anonim 69 spune

    Cancer

  3. Luminita spune

    Ca parinte al unui elev din aceasta scoala va pun si eu o intrebare dragi parinti care v-ati indreptat mai usor catre un ziar decat fata de conducerea scolii!Oare dupa profesori se face curat in aceasta scoala ? Sau dupa elevii nostri pe care cu greu ii educam sa pastreze curatenia .Iar chestia cu spalatul pe jos e o aberatie ! Eu zic sa verificati daca nu cumva fac curat cu telefonul in mana navigand pe internet 😉

  4. Diana spune

    În China elevi vin mai repede la școală și spală podele cu cârpe. Sunt puși la treaba și nu pentru faptul ca nu sunt bani pentru femei de serviciu. Cum puteți sa spuneți ca sunt tratați ca niște sclavi pentru ca sunt puși sa strângă după ei, oamenii aia încearcă sa îi învețe și altceva în afară de romana și matematica, sa îi învețe bunele maniere și ce înseamnă sa fi responsabil, pentru ca mulți copii nu știu Cum stau lucrurile pentru ca sunt cocolositi de părinți prea mult. Va rog frumos nu mai aberați, profesorii din acea școală sunt niște oameni de la care ai ce învață, oameni care îți pot da un exemplu, voi ce faceți? Va luați după niște părinți ale căror opinii sunt absurde. Nu le pica mânuțele dacă strâng mizeria ce o lasă în urmă lor și cu drumul acesta au și învățat ca trebuie sa respecți oamenii. Voi continuați sa fi-ti absurzi. În loc sa scrieți despre proectele de mediu care se desfășoară în aceasta școală sau despre realizările pe care elevii le au cu ajutorul acelor profesorilor care își tratează elevii ca pe niște „sclavi” mai bine scrieți o invenție. Fiecare cu ce considera ca e de mai impact,dar e imoral și imatur.

  5. Stefan spune

    Niste parinti care n-au ce face cu viata…

  6. Alle Maria spune

    Şi eu am făcut asta în şcoala generală şi nu mi se pare inadmisibil. Faptul că şcoala promovează un mediu curat nu mi se pare o greşeală. Dimpotrivă, mi se pare corect deoarece, în ziua de azi, copiii nu mai ştiu să arunce la gunoi. Sunt de acord să-şi strângă mizeria pe care ei au creeat-o. Femeile de serviciu nu sunt obligate să strângă toate scârboşeniile făcute de către elevi. Dacă ei n-ar mai face mizerie, n-ar mai trebui să stea la curățenie. Părerea mea.

  7. Angela spune

    Fetita mea e in clasa a V-a dar nu a stat peste program la scoala,cate odata aduna mizeria cu alti colegi din jurul cladiri

  8. Rodica spune

    Rusine, domnilor părinți! Dacă tot avem pe cineva PLĂTIT să curețe, de ce să nu facem mizerie? Iar, dacă tot ”mizerim”, de ce să nu ne vedem și în ziar, că, no, amu facem noi curat, nu ăia, plătiții. Nu suntem responsabilizați deloc, nu ne învățăm să fim buni, cinstiți, corecți! Avem alte valori, alte limite. Iar, în dimineața următoare, vrem să fie curat. Dar nu ne întrebăm: oare, se poate?

  9. Mihai spune

    În Japonia școlile nici măcar nu au oameni la curățenie! Să înțeleg că dacă strângi după tine ești sclav?!

    1. Liana Nicoara-Parfitt spune

      Corect….perfect de acord.

    2. Liana Nicoara-Parfitt spune

      Perfect de acord.

      In Japonia se practica de zeci de ani…invatand copii/elevii normele zilnice.
      Nu este „sclavie”…se numeste educatie in tarile civilizate ale lumii…precum Japonia.

  10. Mari Dediu spune

    În Japonia, spre exemplu, copiii își curăță chiar și toaletele la școală. Și nu e considerat nimic înjositor. E un stil de viață că toată lumea să facă curățenie! Ca părinte de viitor elev al acestei școli, sunt perfect de acord cu asta. Din păcate, asta e mentalitatea românilor, de ce sa fac eu, să facă alții care sunt plătiți pentru asta. Trist!

    1. Rus Vlad spune

      Buna ziua !Eu sunt elev in clasa a 7-a in ,,Ion Creanga” si
      pot sa spun cu mana pe inima cei din clasa a 5-a creaza o mizerie de nedescris.In unele zile cand mai vin clasele de a5-a in clasa mea, cand ma întorc e dezastru lapte pe jos, cornuri aruncatae prin clasa ,ambalaje si tot felul de mizerii .Îmi este greață sa mai intru i clasă.

  11. Adela spune

    Elevii in scoalâ invatâ nu fac curâtenie ,curâtenie sâ facâ cei in a câror atributii de servici intrâ acest lucru si sunt renumerati ptr.aceasta, curâtenia trebuie pâstratâ dar citi dintre ofticosi au fâcut curâtenie in clase si scoalâ eu una nu mi aduc aminte de asa ceva, eram elevi de serviciu nu femei de serviciu,socializare se face in cu totul alte activitâti nu fâcind SMOTRU si sâ nu uitâm suntem in România nu in Japonia, China sau cine stie unde, cind standardele din scoli vor fi la alt nivel in invâtâmintul românesc puteti veni si cu comparâri pinâ atunci pârintii revoltati au dreptate,au fâcut sesizarea unde trebuie ca sâ nu fie musamalizatâ cum este un bun obicei neaos.

    1. Corina spune

      D-na Adela, oamenii care muncesc sunt remunerați, nu renumerati. Probabil că această este cauza pentru care România nu este la nivelul cultural al Japoniei sau Chinei. Si nici n-o sa fie în vecii vecilor.

  12. Ionica spune

    Niste destrabalati cu fite de cocalari, de aia este asa multa necivilizatie si ipocrizie in tara asta , parinti din ziua de azi daca au 3 lei in cont isi tin odraslele pe palme sa nu cumva sa le sara jumaltu de pe degete ca invata sa fie civilizati. Sa va fie rusine parinti fara caracter si responsabilitate

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata