Take a fresh look at your lifestyle.

GALERIE FOTO – Moții din Apuseni au ajuns în Cluj-Napoca și își cer drepturile

0

mircia-giurgiu-moti-apuseni (1)Moții din Călățele, Beliș, Mărișel, Râșca, Măguri Răcătău și Mărgău au fost reprezentați, joi, în Cluj-Napoca, de câte o persoană. Într-un marș prin oraș, până la statuia lui Avram Iancu, moții au vrut să arate, din nou, că drepturile nu le sunt respectate.

Potrivit legii, cetățenii cu carnet de moț, au dreptul la 15 m.c. de lemn pe an, la jumătate de preț. Din păcate, spune Mircia Giurgiu, reprezentant al moților și candidat PSRO la funcția de primar al Clujului, această lege nu este respectată de ceva vreme. Drept urmare, el și alți moți au protestat de două ori până acum, dar lucrurile nu s-au așezat pe făgașul normal.

mircia-giurgiu-moti-apuseni (4)
Protestul din luna aprilie

„În data de 13 aprilie 2016 am organizat la Crucea Iancului, în Apuseni, o acțiune de protest prin care am atras atenția asupra problemelor grave cu care se confruntă moții. A urmat o altă acțiune de protest în fața Prefecturii Cluj, în data de 5 mai, pentru aceleași probleme. Domnul prefect, la acea vreme în concediu, ne-a promis, telefonic, sprijin. Am vorbit și cu domnul subprefect, care ne-a spus că încearcă să ne ajute numai că pârghiile necesare nu sunt la nivelul instituției pe care o reprezintă. Astăzi am primit moți îmbrăcați în costume populare. Au participat, pe lângă alții, o tulnicăreasă din Apuseni, o interpretă de muzică populară și un violonist”, spune Mircia Giurgiu.

mircia-giurgiu-moti-apuseni (5)
Protestul din fața Prefecturii Cluj

Traseul parcurs de moți a fost de pe strada Memorandumului 23 până la statuia lui Avram Iancu. Această ieșire, potrivit celor din marș, a fost făcută pentru a atrage atenția că problemele lor au rămas nerezolvate. Traseul spre crucea lui Avram Iancu nu a fost ales întâmplător. Avram Iancu este un simbol al moților din Apuseni.

Problemele cu care se confruntă moții din Apuseni, de câțiva ani, sunt grave. Aceștia nu mai au dreptul la anumite beneficii oferite de lege.

„Legea moților nu este respectată, cea prin care fiecare cetățean cu carnet de moț are dreptul la o cantitate de 15 m.c. de material lemnos, pe an, la jumătate de preț. Din păcate, în ultimii ani, moții nu au dreptul nici măcar să își ducă lemnul din pădure, după ce l-au plătit. Asta pentru că Poliția îi poate opri pe drum și le confiscă materialul lemnos. Ocoalele silvice de care aparțin nu le emit avize de transport al respectivului material lemnos”, mai spune candidatul PSRO la funcția de primar al Clujului.

mircia-giurgiu-moti-apuseni (2)

Potrivit lui Giurgiu, moții sunt obligați să prelucreze lemnul prin societăți comerciale, iar produsele rezultate sunt interzise la vânzare în țara noastră.

„Moții sunt obligați să prelucreze lemnul printr-o firmă, asta de când se știe. Mai mult de atât, moții nu au dreptul să comercializeze produsele rezultate în urma prelucrării lemnului. Moții nu au dreptul să participe la licitații, la fel ca firmele. Ei sunt la limita subzistenței, laptele este cumpărat de la ei cu 30 – 40 de bani pe litru și uneori nici la acel preț. Nu au unde să valorifice fructele de pădure sau ciupercile”, spune Mircia Giurgiu.

Dată fiind situația, Mircia Giurgiu spune că a discutat cu specialiști din mai multe comisii și încearcă din răsputeri să găsească o rezolvare la problema moților.

„Am discutat cu specialiștii din comisia de agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, din care am făcut parte 8 ani, iar săptămâna viitoare vom merge la București, ne vom întâlni cu dânșii și vom discuta despre modificarea legii, astfel încât moții să-și primească drepturile care nu le-au fost respectate iar unele chiar interzise”, mai spune Mircia Giurgiu.

Mircia Giurgiu spune ca va participa la dezbaterile pe modificarea legii și va merge, alături de moți, în Parlament.

Giurgiu este sigur că proiectul de lege va fi adoptat în cel mai scurt timp.

mircia-giurgiu-moti-apuseni (3)

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata