Take a fresh look at your lifestyle.

Tișe cere declararea stării de alertă la Pata Rât

0

Având în vedere situația existentă la Pata Rât, în calitate de vicepreședinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a solicitat prefectului Ioan Cherecheș convocarea în regim de urgență a CJSU în vederea declarării stării de alertă la Pata Rât.

În viziunea lui Alin Tișe, această solicitare este motivată de faptul că:

„Studiile geo efectuate indică faptul că printre cauzele alunecărilor de deșeuri de la rampa veche de la Pata Rât se numără inclusiv ploile, apa infiltrată în decursul anilor precum și cantitățile semnificative de apă folosită la intervențiile de urgență ale I.S.U. pentru stingerea incendiilor spontane.

Apa acumulată în adâncimea rampei determină o creștere substanțială a cantității de levigat, fapt de natură a genera poluare cu efecte asupra stării de sănătate a populației.

În acest context, al creșterii cantității de apă acumulată acum, există riscul real ca aceasta să determine alte alunecări necontrolabile de deșeuri care pot afecta inclusiv centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca.

Scopul acestei solicitări oficiale este acela de a crea cadrul necesar pentru implicarea tuturor instituțiilor și autorităților statului în vederea rezolvării cât mai rapide și în condiții optime a problemei de la Pata Rât”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Județean Cluj.

Citește și …
UPDATE – FOTO/VIDEO – Un nou incendiu violent la Pata Rât

În urmă cu două zile același Alin Tișe spunea că nu există poluare la Pata Rât.

„Consiliul Județean Cluj a fost informat de către asocierea condusă de NORD CONFOREST S.A. în legătură cu cele mai recente rezultate ale analizelor de sol și de apă efectuate la depozitul neconform de deșeuri Pata Rât, analizele de laborator fiind efectuate de Institutul de Cercetări pentru Instrumentație Analitică. Potrivit informării, analizarea în laborator a celor șase probe de sol și a celor două probe de apă prelevate în prezența reprezentanților Gărzii de Mediu a relevat faptul că, în cazul a nu mai puțin de patru din cele șase probe de sol valorile obținute în urma analizelor de laborator nu depășesc nici măcar pragul de alertă. În același timp, în cazul celorlalte două probe de sol, provenite din același loc dar de la adâncimi diferite, valorile înregistrate pentru sulfați, cadmiu și plumb depășesc doar pragul de alertă, fără a se pune însă în vreun fel problema depășirii pragului de intervenție. În acest context, singurul parametru ale cărui valori se mențin încă relativ crescute este cuprul”, se arăta acum două zile într-un comunicat de presă.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata