Take a fresh look at your lifestyle.

VIDEO – SlanăFest 2018, la Cluj-Napoca

0

Dacă-i februarie, atunci e vreme de o slană faină, numai bună de gustat cu o ceapă roșie, o varză murată sau un pumn de brânză bună. Zilele acestea, la Cluj-Napoca, slănina este vedeta. SlanăFest este evenimentul dedicat slăninii tradiționale. Fie că este doar afumată, preparată cu semințe ori paprika, slănina dar și celelalte produse aflate la târg i-au îmbiat pe vizitatori să guste și să cumpere. Expozanții, în mare parte din Cluj, dar veniți și din alte județe, se declară mulțumiți de vânzări. Prețurile sunt bune, spun cumpărătorii, care apreciază preparatele tradiționale.

Aflat la a treia ediție, SlanăFest este conceput pentru a aduce un omagiu acestui aliment de bază al țăranilor din Transilvania, ignorat pe nedrept în ultima perioadă. Slănina a fost  readusă pe mesele noastre chiar de nutriționiști renumiți, recunoscându-i meritele atât în menținerea imunității organismului, cât și în alimentația echilibrată în timpul iernii.

Mă mândresc că am adus produse foarte bune. Slănină, cârnați, toate produse în fermă proprie. Și, la fel brânzeturi și tot felul de produse tradiționale. Vânzările merg destul de bine, suntem foarte mulțumiți, se vede și lumea care este în jurul nostru și apreciază produsele noastre”, spune o comerciantă care a venit la târg.

Și cum slana nu merge oricum, la târg au venit și producătorii locali de pălincă.  

SlanăFest este organizat de obicei înainte de intrarea în Postul Paștelui, având în componența sa un târg al producătorilor locali cu produse de carmangerie tradițională, dar și alte alimente neperisabile și un concurs al slăninelor aduse de către expozanți sau de către persoane fizice cu gospodărie familiară proprie.

Am adus toate produsele tradiționale din 1970. Cârnați, slănină, jumări, cremă de jumări.  Foarte multă lume caută produsele tradiționale și se bucură că încă mai există tradiția și la noi”, spune o altă comerciantă.

Pentru a participa la jurizarea slăninelor, producătorii trebuie să fie autentici, cu certificat de producător, și să explice cum au obținut produsul final din slănină.

Anul acesta avem 3 categorii pe partea de competiție. Avem categoria A: slănină afumată și maturată. Avem categoria B: preparate pe bază de slănină. Și avem categoria C: preparate crud uscate de carmangerie. Avem 4 criterii mari și late. Unul este tehnica de preparare și respectare a tradițiilor, în acest concurs este foarte important acest aspect. A doua este cum ne-a prezentat preparatul, cum îl pune în valoare. Al treilea criteriu este asocierea, deci orice preparat îl asociem cu o băutură, cu o legumă, cu diverse alte ingrediente care merg în asociere bineînțeles. Și bineînțeles ultimul criteriu și cel mai important, care valorează undeva la jumătate din celelalte trei care vi le-am povestit până acum, este gustul, care este deosebit de important”, declară Radu Zărnescu – președintele juriului SlanăFest.

Vizitatorii se declară mulțumiți de calitatea produselor și an de an vin pentru a face provizii. Chiar dacă prețurile pot ajunge până 35 de lei pentru un kilogram de slănină ori 50 de lei un kilogram de cârnați, cumpărătorii spun că produsele tradiționale merită toți banii.

Interesant, produse bune. Ar trebui promovate foarte mult, să fie mai mult produse românești decât de altele, dar … mă rog, politica e politică”, precizează o vizitatoare a târgului.

Da, este foarte bună, ne place foarte mult slănina. Este un pic afumată, este excelentă. Din câte se vede la noi în România se promovează altceva decât produsele tradiționale”, spune un al vizitator al târgului.

Am cumpărat slănină, am cumpărat caltaboș, am cumpărat ciolan afumat, am cumpărat …ce am mai cumpărat … ceva cârnați, am cumpărat ceva caș, ceva brânză de vacă. Cum sunt aceste produse tradiționale? Cum mi le aduc aminte din copilărie, foarte bune. Prețurile? Sincer să fiu nu m-am uitat la prețuri”, spune un vizitator al târgului.

SlanăFest își închide porțile duminică. Până atunci, vizitatorii au parte de spectacole de muzică populară și un concurs de gătit.

Producătorul cu cea mai bună slănină va fi premiat.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata