Take a fresh look at your lifestyle.

VIDEO – Viață după moarte, la Cluj-Napoca

0

Există viață după moarte. O nouă minune s-a petrecut astăzi la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, unde o femeie de 51 de ani și un bărbat de 50 au primit câte un rinichi salvator. Organele au fost prelevate de la un bărbat,  în vârstă de 72 de ani, din Baia Mare, care a decedat prin asfixie mecanică. Rinichii au ajuns la Cluj-Napoca, iar grefele de piele și ficatul la București. Acestea sunt primele două transplanturi renale din anul 2018,  cu organe prelevate de la un pacient decedat.

Dis de dimineață, 8 pacienți cu afecțiuni renale grave au fost chemați din toată țara la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca. Au urmat ore întregi de teste de compatibilitate, după care s-a constatat că doar 3 pacienți sunt compatibili cu organele prelevate de la bărbatul din Baia Mare. Doi pacienți, o femeie din Alba Iulia și un bărbat din Bacău, au intrat în sala de operație,  în timp ce al treilea selectat din cei 8 a rămas rezervă.

“Familia a acceptat recoltarea ficatului, a unor grefe de piele și a rinichilor. Drept urmare, trei echipe de prelevare, de la București, de la Baia Mare și de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca s-au deplasat la Baia Mare. În cursul nopții, undeva între ora 1 jumate și 3 dimineața, s-a făcut prelevarea organelor. Pielea și ficatul au mers la București, iar rinichii au ajuns la noi în institut”, ne-a declarat Iacob Gheorghiță – purtător de cuvânt ICUTR CLUJ.

Soția bărbatului din Bacău a fost extrem de emoționată. Susține că nu și-a pierdut niciodată speranța, la fel nici soțul ei care se afla în sala de operații. În ciuda speranței nemuritoare, femeia recunoaște că de doi ani, de când partenerul său de viață este pe lista de așteptare pentru un rinichi, nu le-a fost deloc ușor.

„Sincer sunt … pur și simplu nici nu mai știu cum mă cheamă. Sunt, Doamne, emoționată și…. îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că s-a întâmplat bucuria asta și domnilor doctori pentru că ne-au chemat. Sperăm ca totul să iasă bine, sănătate să fie și mulțumim lui Dumnezeu. De doi ani a început să facă dializă. Foarte greu, foarte greu și am tot sperat, sincer am tot sperat că o să fie bine și soțul a sperat că o să fie și s-a întâmplat. Și sperăm ca totul să iasă bine”, spune soția bărbatului transplantat.

La fiecare intervenție chirurgicală rămâne o persoană de rezervă în cazul în care organismul unui pacient aflat în sala de operație respinge noul organ. Bărbatul care a rămas rezervă este din București și se află pe lista de așteptare de 1 an. De trei ani face dializă și susține că insuficiența renală este o boală cumplită.

„E foarte greu, foarte foarte greu. Cine nu a trecut prin problemele astea nu-și dă seama. Dar cine a trecut, poate să spună și la alții să se ferească. Să se ferească să nu ajungă în situația asta”, declară bărbatul rezervă transplant.

Specialiștii de la Institutul de Transplant Renal din Cluj-Napoca susțin că aceste operații salvatoare nu ar putea fi realizate fără ajutorul medicilor din teritoriu și a familiilor celor decedați sau aflați în moarte cerebrală.

„Practic centrul de la Baia Mare, prin medicii care sunt acolo și care demonstrează chiar și în situațiile actuale, un profesionalism fără reproș, sunt cei care ne-au sprijinit întotdeauna activitatea. Familia a avut extraordinară înțelepciune și tărie să accepte donarea organelor”, mai spune Iacob Gheorghiță – purtător de cuvânt ICUTR CLUJ.

Medicii de la Institutul de Transplant Renal Cluj susțin că oamenii trebuie să aibă încredere în actul medical din această unitate, după scandalul mediatic și penal în care a fost și este implicat fostul șef al institutului, Mihai Lucan. Specialiștii din această unitate medicală par să se dezică de cel care ar fi condus ani la rând institutul.

Operațiile de transplant renal sunt gratuite, ele fiind decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate. În anul 2017, au fost efectuate 52 de operații de transplant renal la Cluj-Napoca cu organe de la un cadavru, iar alte trei operații de același tip de la donator viu.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata