Take a fresh look at your lifestyle.

4 octombrie – Ziua Mondială a Animalelor 2023 

0

În fiecare an, pe data de 4 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Animalelor, ocazie cu care drepturile și bunăstarea acestora este promovată în mod special în societate. Data nu a fost aleasă întâmplător, ci este momentul în care este celebrat Sfântul Francisc de Assisi, patronul spiritual al animalelor.

Sunt organizate și în România unele activități speciale, precum târguri de adopții a animalelor de companie și marșuri pentru drepturile tuturor animalelor. Trebuie subliniat faptul că sărbătoarea se referă inclusiv la animalele sălbatice, care au nevoie de asemenea de un cadru legislativ care să le permită viața normală, în ciuda expansiunii civilizației umane.

Cu această ocazie, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București a sărbătorit Ziua Mondială a Animalelor prin oferirea accesului gratuit pentru vizitatori la expoziția permanentă a instituției. Programul zilei speciale a inclus și demonstrații de dresaj canin și ecvestru susținute de Jandarmeria Română, precum și un târg de adopții de câini și pisici fără stăpân, cu implicarea ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor) și Asociația TNR – asociație de protecție a animalelor cu scop principal de capturare în vederea sterilizării pisicilor fără aparținător din București, urmată de eliberarea acestora sau ideal găsirea unor soluții pentru adopție.

Ziua Mondială a Animalelor – misiune și origine

De ce este nevoie de o astfel de zi dedicată sărbătorii animalelor? La fel ca și în alte cazuri de asemenea sărbători, este vorba despre încercarea de a convinge publicul să conștientizeze importanța acțiunii în favoarea protejării animalelor. Este necesar a fi îmbunătățit statutul animalelor prin crearea de standarde cât mai înalte cu privire la bunăstarea acestora.

Prima dată, Ziua Mondială a Animalelor a fost organizată la Berlin, Germania, în anul 1925, la inițiativa lui Heinrich Zimmermann, cu participarea a peste 5000 de persoane. Din 1929, evenimentul a fost mutat pe 4 octombrie, fiind sărbătorit și în Austria, Elveția și Cehoslovacia. În 1931, la Congresul Internațional de Protecție a Animalelor de la Florența, Italia, a fost acceptată propunerea lui Zimmermann de a se constitui această zi mondială drept sărbătoare universală, marcată la nivel global.

Animalele în filme și jocuri de succes

Implicate activ în viața noastră, animalele sunt ilustrate în lumea divertismentului de obicei în contexte pozitive. Chiar și animalele sălbatice aparent periculoase pentru om sunt apreciate, admirate, iar spiritul protejării lor este tot mai ferm reprezentat în lumea cinematografică.

Cele mai multe filme cu animale sunt producții de comedie, adesea ficționale, precum celebra serie Doctor Dolittle (1998 – 2009) cu actorii Eddie Murphy și Kyla Pratt, continuată în 2020 cu lungmetrajul The Voyage of Doctor Dolittle, în care apar actorii Robert Downey, Jr., Tom Holland, Selena Gomez și Octavia Spencer. Există și filme care pus accentul pe emoție, de exemplu Hachiko (2009), Drumul unui câine către casă (2019) și Câinele, adevăratul meu prieten (2017 plus o continuare în 2019).

La jocuri video, colecția de titluri cu și despre animale din toate speciile este impresionantă. Poți alege chiar jocuri în care preiei rolul unui personaj din lumea animalelor – Ancestors: The Humankind Odyssey, Stray, Goat Simulator sau Pigeon Simulator. Unul dintre cele mai cunoscute personaje de joc este Ariciul Sonic (Sonic the Hedgehog), din serie de jocuri video japoneză cu același nume.

Există multe alte jocuri legate de lumea animalelor, din toate perspectivele, inclusiv mici jocuri de mobil, simplu de jucat, pentru distracție oriunde și oricând. În altă categorie, cea a jocurilor de cazino, The Dog House și The Dog House Megaways sunt două dintre cele mai jucate păcănele online cu animale, disponibile pe majoritatea platformelor licențiate în România (Jucați Responsabil! 18+). Desigur, întreaga colecție de sloturi cu animale este mai mult decât impresionantă, fiecare producător având câteva titluri dedicate diverselor animale.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata