Take a fresh look at your lifestyle.

Aritmia genetică, sindromul care provoacă sute de mii de decese inexplicabile

0

Tinerii care lucrează în condiţii foarte stresante sau au istoric de boli de inimă în familie sunt îndemnați să îşi facă analizele chiar dacă sunt în formă și sănătoși. Asta din cauza unei afecţiuni care devine tot mai răspândită şi anume sindromul morții subite a adultului.

Cunoscută în special în cazul sugarilor, afecţiunea provoacă acum sute de mii de decese şi în rândul persoanelor de până în 40 de ani. Deoarece sindromul este adesea diagnosticat greșit sau nu este deloc diagnosticat, nu este clar câți oameni îl au în acest moment.

După lungi perioade de cercetare, specialiştii au ajuns la concluzia că afecţiunile care provoacă moarte subită au legătură cu inima şi pot fi descoperite în timpul vieţii. Sindroamele de aritmie genetică provocă cel mai des moarte bruscă. Adică bătăile neregulate ale inimii.

Sindromul morţii subite la adulţi, cauza pentru multe decese inexplicabile
Oricine poate afla dacă stresul cotidian îi afectează ritmul cardiac cu ajutorul unui holter de zi. Timp de 24 de ore, aparatul înregistrează bătăile inimii în fiecare minut. În acest fel, pot fi determinate şi cauzele stresului, iar răul poate fi eliminat din rădăcină.

”Să știți că aici este într-adevăr o problemă de sănătate publică, mai ales că moartea subită poate fi prevenită. Și ne uităm la un lucru extrem de important.

Din păcate, în România prevenția este la pământ și nu există programe naționale de diagnostic precoce orientate spre analize.

Vă reamintesc că în Norvegia, după un program care a fost derulat timp de 15 ani și în care s-au direcționat pacienții către analize, către evaluări, incidența bolilor cardiovasculare a scăzut cu aproape 80%.

Din păcate, nici măcar vârsta nu este un factor protectiv. Am avut pacienți la Spitalul Clinic de Urgență Nicolae Oblu cu accident vascular cerebral sau cu infarct miocardic acut chiar și la 30-40 de ani.

În aceste condiții, sunt două soluții pe care le-am propus de fiecare dată: educație pentru sănătate, predată de la școală, pentru că de o parte, trebuie să știi să adopți un stil de viață sănătos, iar pe de altă parte, noțiunile de prim-ajutor să fie incluse în această educație pentru sănătate și, eventual, predate ca lumea și la școlile de șoferi. Dacă știi să intervii la timp, o viață poate să fie salvată”, a spus doctorul Tudor Ciuhodaru.

Metodele de relaxare nu sunt de neglijat, spun medicii, însă prevenţia este singura care previne decesul.

O electrocardiogramă la doi ani, chiar şi pentru persoanele sănătoase, poate fi salvarea în cazul sindromului de moarte subită.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata