Take a fresh look at your lifestyle.

Baza legală în care se confiscă fructele de pădure și ciupercile. Ce trebuie să faci pentru a intra în LEGALITATE!

0

În cursul zilei de joi, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au anunțat, prin intermediul unui buletin de presă, o confiscare de câteva sute de kilograme de ciuperci și fructe de pădure. Pentru că în mediul online confiscarea a devenit subiect controversat, oamenii legii au venit cu precizări.

În primul rând, culegătorii de ciuperci și fructe de pădure pot recolta până la 3 kilograme din fiecare sortiment, fără a avea nevoie de documente. Această cantitate de 3 kilograme/sortiment este considerată de uz propriu.

Pentru a culege cantități mai mari de 3 kilograme, cei care recoltează trebuie să se prezinte la primăria comunei de unde doresc să recolteze sau la administratorul fondului forestier de unde se dorește recoltarea. Se achită o taxă modică, se emite un act doveditor, iar recoltarea se poate face legal.

LOCALNICII V.S. RROMII DIN SĂLAJ

Cei care fac reclamații la Poliție sunt tocmai localnicii comunelor din zonele de munte. Oamenii îi acuză pe rromii din județul Sălaj că ajung cu noaptea în cap în pădure, iar până își termină ei treburile prin gospodării ciupercile și fructele de pădure sunt culese. Pe acest fond fac reclamații la instituțiile statului care trebuie să verifice, așa cum s-a întâmplat ieri la Măguri Răcătău.

Oamenii legii au descoperit cantități mari de fructe de pădure și ciuperci și le-au confiscat. Ciupercile și fructele de pădure de ieri nu au fost confiscate direct de la culegători. Marfa a fost confiscată de la intermediari.

Mai apoi, localnicii acuză că sunt puși în pericol de aceiași rromi, care ar circula fără permise de conducere și ar conduce mașini neînmatriculate, arată surse din rândul anchetatorilor.

BAZA LEGALĂ DE CONFISCARE

În lipsa documentului doveditor, de plată a taxei, culegătorul nu poate să-i ofere intermediarului documente pentru marfă. Controlat pe drum, intermediarul este descoperit, fără documente de proveniență, iar marfa se confiscă.

„efectuarea de activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii, după caz, cu bunuri a căror provenienţă nu este dovedită, în condiţiile legii. Documentele de provenienţă vor însoţi mărfurile, indiferent de locul în care acestea se află, pe timpul transportului, al depozitării sau al comercializării. Prin documente de provenienţă se înţelege, după caz, factura fiscală, factura, avizul de însoţire a mărfii, documentele vamale, factura externă sau orice alte documente stabilite prin lege”, se arată în Legea 12/1990.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au explicat confiscarea făcută publică joi.

„În completare la materialul de presă transmis în cursul zilei de ieri și a răspunsului întrebării dvs. precizăm faptul ca măsura complementară a sancțiunii contravenționale, respectiv confiscarea fructelor/ciupercilor colectate din flora spontană a fost aplicată conform Legii 12/1990. Precizăm faptul că fost efectuate controale asupra mijloacelor de transport depistate pe drumurile forestiere din zona comunei Măguri-Răcătău, în urma cărora au fost identificate 14 autoutilitare, iar produsele menționate au fost confiscate conform prevederilor legale, în lipsa unor documente de proveniență solicitate”, se precizează într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata