Take a fresh look at your lifestyle.

Căsătorie la vârsta de 84 de ani în Cluj-Napoca

0

Săptămâna Căsătoriei a fost marcată ieri, 10 februarie 2022, la Cluj-Napoca, printr-un eveniment inedit: premierea celor mai în vârstă cupluri care s-au căsătorit în 2021 în municipiu – un mire în vârstă de 84 ani și o mireasă aflată la 72 de ani (ce fac parte din cupluri diferite). La ceremonie au participat autoritățile locale, reprezentate de viceprimarul Dan Ștefan Tarcea și șeful Serviciului de stare civilă, Maria Munthiu, împreună cu membrii echipei de coordonare a proiectului Marriage Week România, care doresc să transmită noii generații mesajul plin de încredere și speranță: „Asumă-ți căsătoria!”

Printre persoanele prezente în Sala de sticlă a Primăriei s-a aflat și domnul Ștefan Geambașu, un mire clujean în vârstă de 84 de ani. În urma pierderii soției, cu care a petrecut mai bine de 50 de ani din viață, domnul Ștefan Geambașu a considerat că singurătatea este prea apăsătoare, iar viitorul devine mai luminos atunci când înspre el se îndreaptă două suflete unite sub legământul dragostei. Astfel că, dincolo de durerea și suferința unei fețe peste care anii și-au lăsat impregnată amprenta luptelor și a bucuriilor scurse, acesta a luat hotărârea de a-și cere în căsătorie o prietenă veche, însă dragă inimii lui.

Cel mai probabil întrebarea care se ridică în rândul comunității este ce l-a determinat pe domnul Ștefan să facă acest pas și de ce a considerat importantă și potrivită, deopotrivă, oficializarea căsătoriei.

„Am ajuns la concluzia că singura modalitate solidă, stabilă și cinstită este unirea prin contract. Singurătatea nu este soluția ideală, mai ales că vicisitudinile vieții impun și diviziunea muncii.” a răspuns domnul Ștefan Geambașu, întrebat fiind ce l-a motivat să facă un pas atât de important la o vârstă înaintată, dar frumoasă.

Distincția a fost acordată de către viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Ștefan Tarcea, care a menționat că o astfel de alegere reprezintă un exemplu pentru membrii comunității clujene: „Cu respect îl felicit pentru că reprezintă un model pentru toate generațiile cu privire la importanța familiei”.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Săptămânii căsătoriei, proiect derulat la nivel internațional în perioada 7-14 februarie 2022, de către reprezentanții Marriage Week România, al căror principal scop este de a reaminti națiunii române importanța familiei, și mai cu seamă a deciziei de a face din partener o prioritate. Inițiativa este marcată în România prin numeroase evenimente destinate cuplurilor căsătorite găzduite de ONG-uri, biserici și alte instituții.

Marriage Week România a luat parte și anul trecut la un eveniment similar: premierea unui cuplu care a sărbătorit 70 de ani de căsătorie. Obiectivul primordial al proiectului este acela de a întări valorile familiei și de a le transmite mai departe generațiilor viitoare că: împreună este mai bine decât în singurătate. Îndemnul din acest an îi are în centru pe tineri, care sunt sfătuiți să-și asume inițierea unei căsătorii și să ia în mâini frâiele responsabilității, căci familia nu reprezintă altceva decât darul lui Dumnezeu pentru creație.

Confruntându-ne cu presiunea continuă exercitată asupra relațiilor de actuala pandemie, reprezentanții Marriage Week România fac apel la cuplurile căsătorite și organizațiile reprezentative din întreaga țară, să încurajeze și să susțină în această perioadă familiile din comunitatea locală, prin inițiative și acțiuni ce pun în centrul atenției căsătoria și importanța ei – atât pentru individ, cât și pentru societate.

Marriage Week este un proiect lansat în Marea Britanie în anul 1996, care astăzi este preluat și salutat de peste 30 de țări din întreaga lume.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata