Take a fresh look at your lifestyle.

”Centenarul în Alb și NegrU”, vineri la Cluj-Napoca

0

Vineri, 18 octombrie, de la ora 19:19, toată suflarea iubitoare de sport și educație din Cluj-Napoca și nu numai este așteptată, în Parcul Sportiv Universitar ”Prof. Dr. Iuliu Hațieganu”, pentru a sărbători Centenarul Clubului ”Universitatea” Cluj: un secol de istorie sportivă, plină de personalități și de performanțe, de emoție și atașament.

Evenimentul Centenar în Alb și NegrU este cu acces GRATUIT și va fi împărțit în două părți:

· un dialog imaginar între generații, între două mari legende ale Universității: academicienii Iuliu Hațieganu, întemeietorul clubului ”U”, sub formă de hologramă, și Ioan Aurel Pop, actualul rector al Universității Babeș-Bolyai.

· o piesă de teatru cu titlul ”Acasă… la Cluj”- are în centru un moment de cotitură și adâncă emoție în istoria Universității: întoarcerea, în 1945, din bejenia de la Sibiu, strâns legată de sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Tot parte din piesa-spectacol este o reconstituire… specială a unui meci istoric.

Piesa de teatru este o adaptare după textul lui Mihai Iubu (anii ‘60) și după textul lui Gelu Radu (anul 2019). Actori: Titi Băcioiu, Ruslan Bârlea, Sonia Diugan, Cosmin Stănilă, Mircea Deatcu, Titus Pop, Vlad Sebastian, Alin Rîpă, Florin Ianc, Kalman Robert, Sergiu Hosu, Daniel Szekely, Erwin Jeler, Alexandru Dascăl, Titus Sâmpelean, Mădălin Negoiță. Sami Barani este Iuliu Hațieganu, iar Bogdan Cristian îl va interpreta pe Szony Baci. Jucătorii de la Ferar vor fi interpretați de foști rugbiști ai Universității Cluj. Conceptul îi aparține Danielei Maier, iar regia artistică, Inei Hudea, coordonarea proiectului fiind realizată de către Gabi Souca, membru al Asociației ”Șepcile Rosii 1919”.

”Spectacolul face parte dintr-un calendar al evenimentelor prilejuite de aniversarea Centenarului Universității Cluj pe durata întregului an 2019. Dorim să încheiem sărbătoarea cu un eveniment de amploare. Spectacolul are în centru piesa de teatru, Acasă la Cluj. Piesa are doi scenariști, doctorul Mihai Iubu, primul istoric al Universității Cluj și Gelu Radu, cunoscut suporter al Universității Cluj. Va fi o piesă în trei momente, punctul culminant fiind reprezentat de o reeditare a meciului dintre Universitatea Cluj și Ferar, din august 1945, meci numit atunci partida de recâștigare a dreptului de a exista în acest oraș”, spune Bogdan Blaga, vicepreședintele Asociației Șepcile Roșii.

Evenimentul Centenar în Alb și NegrU este o continuare a evenimentelor desfășurate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de sport universitar în Cluj-Napoca, de către Scena Urbana.

”Invitația Asociației Șepcilor Roșii a fost o mare bucurie, pentru ca am reușit să aprofundăm ceea ce noi am început în urmă cu câțiva ani. Reușim să evidențiem istoria educației și a sportului în Cluj-Napoca. Împreună am detaliat conceptul inițial, și aici mă refer la piesa de teatru, și am decis ca evenimentul Scenei Urbane să se desfășoare tot în Parcul Iuliu Hațieganu, pentru a continua sărbătoarea aceasta. În data de 19 și 20 octombrie, sâmbătă și duminică, vom organiza tururi ghidate și evenimente care vor completa weekendul dedicat Centenarului Universității Cluj”, spune arhitectul Daniela Maier, coordonatorul Scenei Urbane și președintele Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania (OART).

”Clubul Universitatea a fost și este un club deschis către comunitate. Plaja de suporteri are o diversitate foarte mare, însă ceea ce noi ne dorim cu acest eveniment este o ancorare în istorie. Iar acest spectacol poate trezi o emoție reală în oraș”, spuneGabi Souca, organizator al evenimentului ”Centenar în Alb și NegrU”.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata