Take a fresh look at your lifestyle.

Concluziile Avocatului Poporului privind situaţia din localitatea Ditrău

0

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la posibila încălcare a dispoziţiilor art. 18 alin. (1) din Constituţie care vizează drepturile garantate străinilor şi apatrizilor, în ceea ce priveşte situaţia a doi cetăţeni sri-lankezi, angajaţi cu forme legale în cadrul unui agent economic de pe raza localităţii Ditrău, judeţul Harghita. Plecând de la informaţiile apărute în mass-media naţională şi locală şi pe fondul unui interes real al opiniei publice faţă de situaţia semnalată, a fost efectuată o anchetă.

„În localitatea Ditrău există un conflict local mai vechi de natură economică între societatea comercială AGM Eco Corporate SRL, pe de o parte, şi câţiva foşti angajaţi ai acesteia, pe de altă parte. Apariţia celor doi cetăţeni sri-lankezi a acutizat acest conflict şi a condus la manifestări excesive şi intolerante din partea mai multor cetăţeni. Un rol însemnat l-au jucat si lipsa de informaţie, dar şi temerile nefondate ale localnicilor referitoare la statutul cetăţenilor străini angajaţi în cadrul agentului economic. Nu în ultimul rând, reţinem conduita neadecvată a preotului capelan din comunitate care, de asemenea, a contribuit la aprofundarea conflictului. Trebuie menţionat că situaţia de mai sus a fost posibilă şi în contextul unor informaţii eronate şi nefundamentate venite din surse mass-media„, se arată într-un comunicat de presă.

Avocatul Poporului precizează că mare parte din conflict s-a derulat prin intermediul unei cunoscute reţele de socializare, fapt ce a condus la propagarea acestuia în mediul online. Astfel, a fost observat faptul că vehemenţa manifestărilor neadecvate a dobândit amplitudine în spaţiul virtual.

În timpul anchetei efectuate de reprezentanţii Avocatului Poporului, în cadrul discuţiilor purtate cu persoane din comunitatea locală, cu patronii brutăriei, cu cei doi muncitori din Shri Lanka, au constatat că situaţia se calmase, comunitatea regreta ca s-a ajuns într-o situaţie nedorită, cei doi muncitori se simţeau în siguranţă şi continuau să vină la lucru.

„Reprezentanţii instituţiei Avocatul Poporului au constatat că primarul localităţii a gestionat corespunzător situaţia şi a depus toate diligenţele în vederea evitării escaladării conflictului. Mai mult decât atât, în vederea preîntâmpinării unor astfel de situaţii pe viitor, primarul din localitate a iniţiat un dialog cu cadre universitare de la Universitatea Babeş-Bolyai în vederea elaborării unor campanii de informare referitoare la prevenirea şi combaterea fenomenelor sesizate. Cazul va continua să rămână în atenţia Avocatului Poporului împreună cu subiectul drepturilor străinilor aflaţi pe teritoriul României. Cu această ocazie instituţia Avocatul Poporului reaminteşte faptul că are în curs de elaborare un Raport special privind Discursul Instigator la Ură, care va aborda pune inclusiv pe chestiunea lipsei de reglementare a mediului online cu privire la manifestările instigatoare la ură”, se mai precizează în comunicatul Avocatului Poporului.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata