Take a fresh look at your lifestyle.

Corectarea hipermetropiei cu metode eficiente de corectie optica

0
Conținut oferit de: optilen.ro.

Medicii recomanda efectuarea unor controale anuale inca de la varste mici copiilor, astfel incat sa li se despisteze, din faza incipienta, eventualele dioptrii!

Caracterizata de catre unii specialisti drept o afectiune ereditara, hipermetropia este diagnosticata, pentru prima data, la copiii cu varsta de 6-7 ani. Acest viciu de refractie se manifesta prin faptul ca ochii sunt mai scurti si mai mici. Din aceste considerente, focalizarea imaginii se realizeaza in spatele retinei, si nu pe retina, asa cum ar fi normal.

Factorul structural ce influenteaza valoarea dioptriilor unui ochi este lungimea axului antero-posterior al globului ocular, adica un ochi mic, cu ax scurt antero-posterior va avea dioptrii cu +. Astfel, la nastere, marea majoritate a nou-nascutilor prezinta hipermetropie. Evolutia normala este de reducere a dioptriilor cu + pe masura ce copilul creste, acestea ajungand, in mod ideal, in jurul varstei de 6-7 ani la valori apropiate de 0. Acest proces poarta numele de emetropizare.

Hipermetropia si factorii genetici

Responsabilitatea factorilor genetici in apariția hipermetropiei a fost sustinuta de catre un numar mare de specialisti. Concret, s-a demonstrat ca, in conditiile in care parintii care au hipermetropie severa, creste automat si riscul aparitiei acestui viciu de refractie si la copiii acestora. De aceea, medicii recomanda efectuarea unor controale anuale inca de la varste mici copiilor, astfel incat sa li se despisteze, din faza incipienta, eventualele dioptrii mici.

De remarcat este faptul ca, in absenta unei diagnosticari din faza incipienta hipemetropia evolueaza, si se poate ajunge in situatia in care unul dintre cei doi ochi sa nu mai fie capabil sa focalizeze corect, indiferent de dioptriile aplicate (ambliopie sau ”ochi lenes”). In functie de valoarea dioptriilor, hipermetropia se poate clasifica in:

  • Hipermetropie mica – pana la 3 dioptrii, este cea mai frecventa;
  • Hipermetropie medie – intre 4 si 6 dioptrii;
  • Hipermetropie mare – peste 6 dioptrii.

Corectia hipermetropiei

Hipermetropii pot beneficia de ochelari si lentile de contact cu dioptrii cu “+” pentru corectia viciului de refractie, adica pentru obtinerea unei acuitati vizuale maxime. Pentru cei dintre dumneavoastra care asociaza si presbiopie exista ochelarii cu lentile progresive si lentilele de contact multifocale ce va ofera vedere buna atat la distanta, cat si la apropiere.

Pentru formele severe, exista versiunea RX a Zero 6 Sphere, care sunt o marca de lentile anuale oferite de catre unul dintre cei mai mari producatori – compania CooperVision.
Lentilele de contact Zero 6 Sphere RX sunt lentile moi, conventionale care corecteaza miopia sau hipermetropia. Zero 6 RX au cea mai larga gama de dioptrii, de curbe sferice, astfel incât sa poata fi utilizate la defecte sferice extrem de ridicate -30.00 -20.50si 20.50-30.00. Materialul din care au fost facute lentilele – Polymacon si geometria optima a cristalinului asigura o buna stabilitate, transport adecvat de oxigensi confort ridicat.

Metode non-chirurgicale si chirurgicale de corectie de hipermetropie

La pescrierea de lentile de contact trebuie specificate atat caracteristicile lentilei, cat si puterea ei de refractie. Ochelarii nu ofera aceeasi calitate a imaginii in centru si la periferie, pe cand lentilele de contact ofera.

In cazul in care hipermetropia este corectata fiziologic prin acomodare, pot sa apara dureri de cap (cefalee). In acest caz, prescrierea de ochelari nu va ameliora capacitatea vizuala, dar va scadea simptomele.

Procedeele chirurgicale urmaresc modificarea suprafetei corneene, asa incat imaginea sa se formeze direct pe retina.

Avantaje si dezavantaje ale mijloacelor terapeutice

  • ochelarii reprezinta cea mai simpla si mai sigura metoda de corectie; dar se pot rupe sau se sparg cu usurinta
  • lentilele de contact produc o corectie predictibila si adecvata, dar cresc riscul de aparitie a leziunilor corneene si de infectii corneene.

Procedeele chirurgicale: desi la cele mai multe persoane chirurgia corecteaza total hipermetropia, la unele este necesara si dupa chirurgie corectia cu lentile sau ochelari. Procedeele chirurgicale,ca orice interventie chirurgicala, au un risc crescut de infectii.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata