Take a fresh look at your lifestyle.

Crește pragul pentru achiziția publică directă de servicii. Curtea de Conturi, scoasă din schemă la sancțiuni

0

Legislația privind achizițiile publice ar putea fi modificată, fiind crescut pragul pentru achizițiile directe la 500.000 de lei, în cazul produselor și serviciilor, respectiv cinci milioane de lei, în cazul lucrărilor. Mai mult, Curtea de Conturi este înlocuită cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice, instituție în subordinea Guvernului.

Cei 137 de parlamentari de la PSD, PNL, UDMR și minorități susțin, în expunerea de motive, că este necesară modificarea legislației privind achizițiile publice pentru a putea fi implementate măsurile din Planul Național de Redresare și Reziliență.  Consultați AICI expunerea de motive.

La Legea 98/2016, inițiatorii propun modificarea articolului 7, astfel:- mărirea pragului privind valoarea achizițiilor directe, în cazul produselor și serviciilor, de la 135.000 de lei la 500.000 de lei.

– mărirea pragului privind valoarea achizițiilor directe, în cazul lucrărilor, de la 425.000 de lei la 5 milioane de lei.

Inițiatorii susțin că, astfel, se va „facilita accesul României la fondurile UE”.

– în cazul achiziției directe, autoritatea contractantă are obligația de a consulta minim trei operatori economici pentru achizțiile a căror valoare este mai mare de 130.000 de lei

– pentru produse și servicii, respectiv 500.000 de lei pentru lucrări, dar, dacă, în urma consultării, autoritatea contractantă primește doar o ofertă valabilă din punct de vedere al cerințelor solicitate achiziția poate fi realizată.

–  poate achiziționa pe baza unei singure oferte dacă valoarea estimată a achiziției este mai mică sau egală cu 130.000 de lei pentru produse și servicii, respectiv 500.000 de lei pentru lucrări- are dreptul de a plăti direct, pe baza angajamentului legal, fără acceptarea prealabilă a unei oferte, dacă valoarea estimată a achiziției este mai mică de 4.500 de lei.

Inițiatorii propun eliminarea Curții de Conturi din procesul de constatare a contravențiilor și aplicarea de sancțiuni. Rolul acesteia ar urma să fie preluat de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), o instituție în subordinea Secretariatului General al Guvernului.ANAP este condusă de Iuliana Feclistov, fostă șefă a Serviciului Achiziții Publice din cadrul Primăriei Sectorului 1, în perioada 2018-2020 . Aceasta a fost numită în fruntea ANAP de către premierul Nicolae Ciucă, în martie.

Consultați AICI proiectul de lege.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata