Take a fresh look at your lifestyle.

Cum a devenit bonsaiul o artă?

0
Conținut oferit de: okflora.ro.

Plantele bonsai își au originea în China, poporul punând bazele unei arte care mai târziu avea să fie adaptată de Japonia. Chinezii cultivau și îngrijeau micii arbori în exterior, arta având numele de penjing.

Ulterior, japonezii au început și ei să le cultive punând accent pe aspectul estetic și adesea ținând plantele în interior. Asta se întâmpla acum 1200 de ani. Meticulozitatea și modul în care crengile îi erau modelate a devenit un adevărat talent printre japonezi. Ei au scris cărți și ghiduri întregi cu privire la regulile de păstrare a bonsaiului și la arta de a-i ajusta crenguțele.

Deși planta a apărut în China, termenul japonez a fost cel care a devenit popular. ,,,Bon’’ și ,,Sai’’ semnifică în japoneză ,,plantarea în tăvițe’’. Așadar, cuvântul se referă exact la arta de a crește arborii mici cu scop estetic și artistic. Termenul a fost preluat și de Occident odată ajuns aici, popoarele dezvoltând o adevărată pasiune și curiozitate despre bonsai. 

Bonsaiul în Japonia

La începutul sosirii plantelor în Japonia, planta se găsea doar în locuințele împăraților și aristocraților de cel mai înalt rang. Nu oricine putea procura această plantă. Cei de la curtea regală se delectau cu estetica modelării bonsaiului, fiind încântați de aspectul acestuia. Astfel, bonsaiul a început să fie cultivat în interior pentru a fi admirat de aristocrați.

Cu timpul, cei din clasele sociale medii au început și ei să cultive aceste plante. Fiind atrași de obiceiurile celor aristocrați și aspirând la stilul lor de viață, bonsaiul a devenit tot mai râvnit de populație. Deoarece cultivarea implică timp și costuri, sătenii de rând nu erau atât de doritori să crească astfel de plante.

Atunci s-au specializat meșterii în arta olăritului de vase și ghivece specifice bonsaiului Pentru a înfrumuseța cât mai mult bonsaiul, vazele erau pictate în diferite nuanțe. Abia atunci au fost micii arbuști numiți bonsai pentru prima oară.

Cum a ajuns arta bonsaiului atât de populară?

În secolul XIX, bonsaiul a fost prezentat la una dintre cele mai mari expoziții din Europa în Paris. Europenii au fost cuceriți imediat de renumita artă din jurul lui și de aspect. Unii dintre aristocrații europeni au plătit sume uriașe pentru a procura o astfel de plantă. Însă prețul mult prea ridicat a limitat procurarea bonsaiului.

Pentru a crește astfel de arbuști este nevoie de atenție, grijă și timp. Astfel, aristocrații europeni au privit această artă ca pe una rafinată și distinctă bogăției. Se presupunea că cu cât planta este mai îngrijită și mai vârstnică, cu atât mai bine o ducea în viață posesorul, neavând grija banilor.

O a doua încercare și cea de succes de prezentare a bonsaiului în Europa a fost după Al Doilea Război Mondial. Plantele au devenit mai accesibile, populația tocmai scăpase de război iar un arbust exotic părea a fi o idee atrăgătoare pentru europeni.

Bonsaiul astăzi

În zilele noastre, plantele bonsai sunt crescute de orice persoană care apreciază această artă, indiferent de statut. Iubitorii de flori și de artă sunt printre cei care încă descoperă modalități mai eficiente decât cele străvechi de a modela planta.

Printre atâtea specii, fiecare are capriciile ei. Poziționează bonsaiul într-o încăpere luminoasă, dar nu într-atât încât să fie plasat în bătaia directă a soarelui. Apa poate fi iar un element care poate da bătăi de cap celor aflați la început. Cel mai indicat ar fi să testezi solul chiar tu. Dacă solul este uscat, atunci poți uda planta. Dar dacă solul este umed, mai bine amâni pentru a nu scurta din viața plantei.

Bonsaiul este un cadou deosebit pentru apropiați arătându-le că îi apreciezi enorm. Dacă viitorul posesor al bonsaiului este începător în ale grădinăritului, îi poți oferi și un ghid cadou. Sau poți aduna chiar tu informațiile pentru a i le explica pe înțelesul său.

Plantele și florile reprezintă daruri cu o semnificație aparte celor cărora le oferim. Acestea înfrumusețează orice cameră și orice zi, demonstrându-le celor dragi că te gândești la ei. Livrează o plantă în ghiveci sau aranjamente florale persoanelor iubite din viața ta și fă-le o surpriză de oriunde te-ai afla!

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata