Take a fresh look at your lifestyle.

EXCLUSIV – FOTO/VIDEO/AUDIO – Acuzat de agresiune, șeful Postului de Poliție Valea Ierii este cercetat penal și pentru fapte de corupție. Localnicii, dezlănțuiți împotriva polițistului

0

La sfârșitul lunii ianuarie 2019, publicația noastră, ZIARUL CLUJEAN, vă prezenta un material în care un bărbat îl acuza pe șeful Postului de Poliție Valea Ierii, Florin Octavian Fărcaș, de comportament abuziv și de faptul că a fost agresat de către acesta. Odată publicat articolul, șefii agentului s-au autosesizat și au demarat cercetările. Important este că după acel articol oamenii din Valea Ierii și-au făcut curaj și au început să vorbească despre comportamentul agentului, fost jandarm, despre alte agresiuni comise de acesta, dar și despre anumite ilegalități pe care omul legii le-ar fi comis de-a lungul anilor. În acest material veți putea citi mărturiile oamenilor din comuna Valea Ierii și veți putea asculta înregistrări cu protagonistul. Carul cu fân s-a umplut, se pare, iar o parte dintre oamenii din Valea Ierii nu îl mai vor pe Florin Octavian Fărcaș de polițist, care alături de primar, Gabriel Alexandru Duma, ar fi devenit un baron local de temut.

FOST JANDARM TRANSFORMAT ÎN POLIȚIST BĂTĂUȘ?

Un bărbat din Băișoara, județul Cluj, acuză că a fost bătut cu bestialitate de șeful Postului de Poliție Valea Ierii, Florin Octavian Fărcaș. Laszlo Viorel susține că era afară la zăpadă, alături de alți tineri, în momentul în care a izbucnit scandalul. Din stradă, bărbatul acuză că a fost urcat în autospeciala de poliție, dus la Postul de Poliție Băișoara și lovit cu brutalitate, cu picioarele, de către agentul de poliție. Victima s-a prezentat la IML Cluj cu două coaste fisurate, una ruptă și cu alte contuzii. Agentul acuzat a refuzat să comenteze incidentul la momentul articolului din ianuarie.

Victima a primit doar 7 zile de îngrijiri medicale în urma bătăii, asta cu toate că oasele costale se vindecă extrem de greu

Victima l-a angajat pe cunoscutul avocat clujean Călin Merca și are de gând să-și caute dreptatea în sala de judecată. Laszlo Viorel arată că șeful de post Florin Octavian Fărcaș l-a contactat prin intermediari în speranța că se vor împăca. Bărbatul bătut nu are de gând să dea curs invitației omului legii. Potrivit victimei, Florin Octavian Fărcaș a început să facă presiuni pentru a-și retrage plângerea înaintată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj.

În acest caz, procurorii urmează să facă alte încadrări ale faptelor agentului Fărcaș, dacă este cazul.

Pădurea, câtă a mai rămas la Valea Ierii, i-a adus șefului de post probleme cu legea

POLIȚISTUL, CERCETAT PENTRU FAPTE DE CORUPȚIE

Finalul anului 2016 nu pare să fi fost unul bun pentru agentul Florin Octavian Fărcaș. Casa lui, dar și a altor localnici din Valea Ierii, suspectați de afaceri necurate cu omul legii, a fost luată cu asalt de ofițerii Direcției Generale Anticorupție. Un localnic l-a denunțat la DGA pe Florin Octavian Fărcaș pentru fapte de corupție. Omul de afaceri a scris în denunț că Florin Octavian Fărcaș i-a solicitat în două rânduri câte 10.000 de lei. Ulterior, omul de afaceri ar fi avut nereguli în propria pădure, iar șeful de post ar fi închis dosarul contra sumei de 2.000 de lei. Într-o înregistrare telefonică, agentul Fărcaș ar recunoaște primirea banilor de la omul de afaceri. Tot din înregistrare reiese că Florin Octavian Fărcaș „rezolvă” unele fapte închizând ochii. Audio ↓.

În luna octombrie 2016, urmare a unui denunț, DGA Cluj a deschis un dosar penal pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție. Omul legii a fost interceptat luni întregi, spun sursele noastre.

“A venit la mine și a zis că băieții de la … (un ocol silvic) îi sunt datori cu niște lemne, cu o mașină de lemne, că le-a rezolvat un dosar în care era vorba de o pagubă. Mi-a zis că dacă pot să îl ajut, că eu sunt băiat bun. Mi-a cerut să-l ajut să își recupereze o mașină de lemne din parchetul meu, în numele băieților de la ocolul silvic respectiv. Să accept să marcheze 45 de metri cubi de lemn în parchetul meu. 45 de metri cubi, în 2015, erau cam 100 de milioane. A venit brigadiru de la ocolul silvic, i-a marcat în perimetrul meu cei 45 de metri cubi, după care eu i-am dat 100 de milioane șefului de post. Cei 45 de metri cubi a rămas să-i valorific eu. Eu urma să-mi recuperez banii din vânzarea lemnului marcat în perimetrul meu. După câteva luni, același lucru s-a întâmplat, a venit șeful de post la mine, că are o problemă, un necaz și că are nevoie de 100 de milioane. A zis că rezolvă și îmi dă banii. Eu i-am mai dat 100 de milioane, cash, față de soție. Băieții de la ocolul silvic, la îndemnul polițistului, au mai marcat 45 de metri cubi pe care eu i-am valorificat. După câteva luni i-am amintit polițistului că nu a rezolvat problema datoriei față de mine. Mi-a spus că rezolvă. S-a dus peste băieții de la ocolul silvic și a spus că i-a speriat și că i-a determinat, pe brigadir, să-mi bată încă 45 de metri cub de lemn, pe care eu l-am valorificat în cuantumul primei datorii. Marcările s-au efectuat ilegal, iar cei de la ocolul silvic ar fi recunoscut că au fost constrânși de polițistul Florin Octavian Fărcaș să marcheze ilegal. Ulterior i-am mai dat 2.000 de lei pentru că a închis un dosar în care erau verificate niște nereguli în parchetul meu de pădure. Ulterior mi-a reproșat că putea să-mi ia 4.000 de lei la cât de speriat eram cu acel dosar”, ne spune omul de afaceri care l-a denunțat pe agentul Fărcaș la DGA.

Procurorul PT Cluj, pe silent

PROCURORUL NU EXPLICĂ DE CE DUREAZĂ CERCETAREA DIN 2016

Dosarul deschis în anul 2016 este acum la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj. Întrebați de infracțiunile pentru care este cercetat Florin Octavian Fărcaș, reprezentanții parchetului nu au oferit niciun răspuns, invocând un articol de lege care menționează că cercetarea penală nu are caracter public. Procurorul care lucrează în dosar nu a vrut să spună de ce durează atât de mult cercetarea penală, dat fiind faptul că dosarul a fost deschis în 2016, iar acum suntem în 2019. Practic, procurorul nu a răspuns la nicio întrebare adresată de ZIARUL CLUJEAN.

„Referitor la solicitarea dumneavoastră înregistrată la această unitate de parchet în data de 11.02.2019, vă comunicăm că informaţiile de natura celor solicitate nu pot face obiectul comunicării publice, în conformitate cu art.12 din Legea 544/2001”, se arată în răspunsul primit de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj.

Ceea ce nu a vrut să comunice procurorul, pentru că putea comunica dacă dorea, ne-au spus sursele. Florin Octavian Fărcaș este cercetat pentru luare și dare de mită, dar nu este exclus ca cercetarea penală să se extindă și pe alte fapte.

Primăria Valea Ierii. Primarul comunei și șeful de post, prietenie din copilărie

PRIMARUL ȘI POLIȚISTUL, BARONII COMUNEI

Oamenii din comuna clujeană Valea Ierii, cu care am stat de vorbă, ne-au povestit și alte episoade în care șeful de post Florin Octavian Fărcaș a agresat localnici.

„Este foarte arogant și înjură. Când se îmbată îi amenință pe oameni că le deschide dosare penale. Este prieten foarte bun cu primarul. Orice se întâmplă în Valea Ierii, dacă trebuie făcut un dosar penal, trebuie să-l sune prima dată pe primar să vadă dacă are voie să-i facă. Dacă e prieten de-al primarului și susținător de-al primarului, cu siguranță nu va face un dosar sau ceva împotrivă la persoana respectivă”, ne spune un localnic din Valea Ierii.

De altfel, localnicii cu care am stat de vorbă nu au cuvinte de laudă la adresa șefului de post Florin Octavian Fărcaș. Aceștia vorbesc despre complicitatea dintre omul legii și edilul comunei atunci când vine vorba de mușamalizări ale unor accidente rutiere, de furtul pădurilor și de aplicarea legii în mod preferențial.

„De vreo 2-3 ani a fost problema cu primarul. Eram la Valea Ierii, în centru, în față la primărie, era duminica, cu un prieten de-al meu nu știu ce a avut primarul. A venit acolo, l-a căutat. Era cu fratele său și cu încă un cumnat de-al lui. L-a căutat pe ăsta, nu știu ce altercații a avut cu el pe munte și eu atât am zis către el că -Ce-i baiu?-. O zis către mine că -Ție ce-ți trebuie mă? Lasă că îți arăt eu ție și tatălui tău și la fratele tău-. Am avut martori, a zis că mă face de nu mai intru nici în Cluj, că îmi arată el mie, amenințări din astea. Inclusiv amenințare cu moartea. Am depus plângere și după vreo două luni m-a chemat șeful de post că să ne împăcăm că-i mai bine așa. Am zis că nu. A zis că dacă nu ne împăcăm îmi arată și el. Șeful de post cu primarul sunt în relații bune, și-au făcut de cap cu lemnele de pe munte, de sus, au fost mână în mână unul cu altul. Cu plângerea m-a tot chemat șeful de post să-mi retrag plângerea. Venea Fărcaș la mine acasă și spunea să-mi retrag plângerea că nu-i de joacă cu primarul că are oameni. Un bărbat a avut ceva altercație recentă cu șeful de post. Se vorbea că a fost bătut, nu doar amenințat”, ne spune unul dintre localnicii care a interacționat cu polițistul Florin Octavian Fărcaș.

„În urmă cu câțiva ani, șeful de post mi-a dat un pumn în bar. Am căzut jos, după care am sunat la 112. Eu eram la masă, în bar, și nici nu l-am văzut că vine să mă lovească. M-a lovit cu pumnul în față, am căzut jos, iar după ce m-am ridicat m-a lovit și cu piciorul. Sunt martori care pot confirma asta. Nu sunt primul pe care l-a lovit, mai sunt cazuri”, ne spune un alt localnic.

Postul de Poliție Valea Ierii, spun oamenii, locul unde pumnul și picioarele iau locul legii

„Experiențe neplăcute a avut toată lumea din comună cu șeful de post. Amenințări, e pe o mână cu domnul primar. Sunt foarte mulți din comună care au primit la coaste că o făcut unele treburi, o fost duși în postul de poliție și o fost bătuți. Sunt multe persoane care umblă cu mașini neînmatriculate și fără permis. Pentru că șeful de post închide ochii, ei trebuie să facă niște favoruri șefului de post. Spre exemplu, în perioada Crăciunului să-i ducă cei mai frumoși brazi, pe care șeful de post îi dă pe unde are obligații. În perioada Crăciunului în curtea postului sunt și 20-30 de brazi. Șeful de post are un comportament nedemn. Conduce beat mașina de serviciu și îi f***e în gură pe toți. Ăsta-i șeful de post din Valea Ierii. S-a lăudat în bar că nu mișcă nimic în comună fără să știe. Mulți vorbesc despre o cotă de 250 de lei pe care îi dau polițistului pentru un camion cu lemne, cu 20 de metri cubi, pentru lemn tăiat ilegal”, concluzionează un alt localnic.

Faptul că Florin Octavian Fărcaș se implică în susținerea primarului din comună, Gabriel Alexandru Duma, chiar și în campaniile electorale, reiese dintr-o înregistrare audio. După ce a fost reclamat că influențează alegerile, Fărcaș susține în înregistrare că l-ar fi costat echivalentul a 10 porci pentru a-și rezolva problema. Audio ↓.

Cel care l-ar fi reclamat pe polițist pentru implicare în campania electorală este chiar Valentin Cuibus, actual șef al Inspectoratului Școlar Cluj.

Neregulile semnalate de oameni sunt extrem de grave. Din absolut toate declarațiile reiese că primarul comunei Valea Ierii și polițistul din Valea Ierii o au relație extrem de strânsă, iar amândoi ar face tot ce doresc în comuna Valea Ierii, cui doresc și când doresc. Tăcerea oamenilor este determinată de represaliile la care au fost supuși ani la rând. Sub protecția anonimatului localnicii vorbesc cu presa în speranța că lucrurile vor reveni la normal.

Cu nume și prenume, cu mâna pe biblie, oamenii spun că ar ieși la lumină să-i demaște pe șeful de post Florin Octavian Fărcaș și pe primarul Gabriel Alexandru Duma dacă o instituție abilitată din țara noastră ar fi interesată, la modul real, să descopere neregulile pe care cei doi le-ar fi comis de-a lungul anilor.

CE SPUN ACTORII PRINCIPALI

Gabriel-Alexandru Duma – primarul comunei Valea Ierii

Contactat telefonic, Gabriel Alexandru Duma, primarul din Valea Ierii, admite că este prieten cu șeful postului de poliție, dar neagă că ar face afaceri necurate cu acesta.

„Suntem prieteni, am copilărit și pot să am o relație … (n.r. cu șeful de post) o relație bună și sincer, am o relație bună cu dânsul, colaborăm bine, dar nu suntem complici. Noi am mai avut și alte acuzații, am fost cercetați și nu s-a dovedit că sunt eu implicat în jaful pădurilor sau șeful de post. Poate am avut ceva verbal, între noi (n.r. cu un localnic) nu l-am amenințat cu moartea, nici vorbă. Singura plângere pe care am avut-o din partea lui Vidrean Călin, așa îl cheamă, un băiat, un tânăr, fiind susținător la ceilalți care au candidat, îs alte conflicte. Nu se simt prea bine că am ieșit eu primar, dar i-am spus ce am avut, da nu să-l ameninț cu moartea. Mi-a făcut o plângere la Poliție și știu că și-a și retras-o, dar nu știu dacă avea martori sau nu avea. Șeful de post nu cred se implică în campaniile electorale. Acuma, sincer, probabil, el personal, nu în numele instituției, mă susține, dar nu merge să facă campanie. Eu am mulți prieteni, acuma cum își face Poliția treaba în localitate e treaba, în primul rând, la cei care îi conduc. Nu m-a sunat șeful de post să mă întrebe dacă să facă dosar cuiva, nici vorbă. Nu știu pentru ce era cercetat (n.r. șeful de post) dar știu că în anul 2018 sau în 2017 a fost ceva, a fost cercetat, dar nu știu exact pentru ce. A fost cercetat, a avut probleme”, susține primarul Gabriel Alexandru Duma.

Florin Octavian Fărcaș, principalul acuzat, nu a vrut să comenteze acuzațiile aduse de către oameni, dar nici nu a vrut să afle care sunt acestea. Omul legii s-a rezumat la recomandarea de a lua legătura cu purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

„Nu știu nimic din ceea ce ziceți. Este purtător de cuvânt, luați vă rog legătura cu purtătorul de cuvânt”, precizează Florin Octavian Fărcaș.

NOTĂ

Facem precizarea că absolut toate înregistrările care stau la baza acestui articol pot fi puse la dispoziție unei instituții abilitate în cercetarea faptelor despre care s-a făcut vorbire. Dacă se dorește!

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Citește și …

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata