Take a fresh look at your lifestyle.

Fostul comisar clujean Gheorghe Tomescu, alături de alți foști polițiști și pompieri, vizat de perchezițiile de joi dimineața

0

Fostul comisar de poliție Gheorghe Tomescu, care a activat la Poliția Rutieră Cluj – Drumuri Naționale și Europene, este vizat de perchezițiile de joi dimineața, efectuate de polițiștii din Mureș în Cluj și alte 28 de județe. Tomescu deținea o firmă cu obiect principal de activitate „activităţi de luptă împotriva incendiilor şi de prevenire a acestora”. Potrivit surselor publicației noastre, ZIARUL CLUJEAN, alături de alți aproximativ 20 de foști angajați ai MAI, în special ISU și Poliția Română, Tomescu ar fi comis infracțiunile de  înşelăciune, evaziune fiscală, spălare a banilor, complicitate la spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Gheorghe Tomescu s-a angajat la IPJ Cluj în 1993. În 2010 și-a dat demisia, după ce a accidentat mortal o persoană, pe trecerea de pietoni, în județul Bistrița Năsăud, beat fiind. Pe parcursul activității de om al legii, Gheorghe Tomescu a fost sancționat de mai multe ori pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

În dosarul în care joi s-au făcut percheziții, din cercetări a reieşit că o societate comercială din Bucureşti, având ca obiect principal de activitate „activităţi de luptă împotriva incendiilor şi de prevenire a acestora”, începând din 2019, ar fi avut acces la numeroase contracte cu instituţii publice şi private de interes naţional, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

În baza contractelor, ar fi avut obligaţia să presteze servicii de mentenanţă (verificare, încărcare, reparare) a echipamentelor de protecţie (extinctoare, hidranţi). Aceste servicii s-ar fi realizat fără verificarea efectivă a bunei funcţionări, astfel s-ar fi înlocuit sigilii, etichete de conformitate şi de valabilitate.

„Gravitatea este dată de amploarea actelor materiale care vizau inclusiv spitale, şcoli, unităţi militare, penitenciare, sedii ale unor instituţii publice, staţii de alimentare cu carburant, companii de transport public, companii de transport aeriene, companii de producere a energiei termice, electrice şi nucleare, combinat chimic etc.”, arată sursa citată.

Beneficiarii s-ar fi aflat în eroare cu privire la funcţionalitatea şi calitatea echipamentelor de stingere a incendiilor, fapt pentru care ar fi achitat sume considerabile pentru aceste servicii.

Potrivit sursei citate, pentru maximizarea profitului şi evitarea taxelor datorate bugetului consolidat al statului, societatea, prin administratorul său, nu ar fi înregistrat totalitatea veniturilor realizate.

„Gradul de periculozitate al faptelor comise este foarte ridicat prin crearea unei stări de pericol cu privire la viaţa, sănătatea, şi integritatea persoanelor, cât şi cu privire la patrimoniul acestora”, precizează IGPR.

Acţiunea se desfăşoară sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş şi are loc în Bucureşti, Mureş, Arad, Alba, Argeş, Bacău, Braşov, Buzău, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Olt, Prahova, Satu-Mare, Sălaj, Suceava, Timiş, Teleorman şi Vâlcea.

Suportul este asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata