Take a fresh look at your lifestyle.

FOTO – Tragedie într-o localitate clujeană. Doi frați au murit loviți de fulger, la fel și 8 vaci. Intervenție de 10 ore pentru recuperarea cadavrelor

0

Doi frați au decedat miercuri seara, fiind loviți de fulger. Aceeași soartă au avut-o și 8 bovine pe care bărbații le aveau în grijă. S-a întâmplat în comuna Săcuieu, satul Rogojel, la limită cu județul Bihor. Intervenția de recuperare a cadavrelor a durat mai bine de 10 ore, drumul fiind greu accesibil.

Miercuri seara, în jurul orei 21:00, la 112 a fost dată alerta. Doi bărbați erau secerați de fulger sub un molid, iar la aproximativ 300 de metri de ei 8 bovine au avut aceeași soartă. A început o intervenție contracronometru pentru polițiști și salvamontiști, dar și pentru unii localnici din Săcuieu. Scopul era acela de a aduce cadavrele bărbaților în vale, înainte de a fi atacate de animale. A fost vreme extremă în cursul zilei de miercuri, autoritățile avertizând populația cu privire la fenomenele meteo.

Șeful Postului de Poliție Săcuieu a fost principalul coordonator al operațiunii, spune asta primarul din Săcuieu. Polițistul a fost cel care a urcat pe munte alături de salvamontiști și alți localnici pentru a evalua situația. Edilul din Săcuieu precizează că activitatea de recuperare a cadavrelor a durat mai bine de 10 ore.

„Cel care i-a găsit pe frați este un pădurar. Eu l-am anunțat personal pe șeful de post. Domnul Ovidiu Abrudan a fost cel care a coordonat foarte bine, cunoscând specificul zonei, întreaga activitate de recuperare a cadavrelor. Sunt doi frați bătuți de soartă, cu părinții decedați. În activități au fost angrenați cei de la Institutul de Medicină Legală, Serviciul Județean de Ambulanță Cluj, Salvamont Vlădeasa și localnicii cu mașini de teren. Locul în care au fost găsiți fără viață se află la aproximativ 20 de kilometri de Rogojel. Intervenția a fost una extrem de dificilă și de durată, având în vedere că suntem în zonă de munte”, spune primarul din Săcuieu, Gheorge Cuc.

Citește și … Apel umanitar pentru familiile celor doi frați răpuși de vreme într-o localitate clujeană

Polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Astfel au creat cadrul legal pentru efectuarea cercetărilor specifice.

„La data de 12 iulie a.c., în jurul orei 21.40, polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Huedin au fost sesizați despre faptul că în localitatea Rogojel, comuna Săcuieu, au fost găsite decedate 8 bovine, posibil prin fulgerare, iar cei doi bărbați, îngrijitori ai animalelor, nu au fost identificați în respectiva zonă.

Au fost demarate verificări, iar în jurul orei 23.00, cei doi bărbați, de 43 și 44 de ani au fost identificați, însă din nefericire, un echipaj medical a constatat decesul acestora. Ulterior trupurile au fost transportate la IML Cluj, în vederea efectuării necropsiei, urmând a fi stabilită cu exactitate cauza decesului.

În cadrul cercetărilor efectuate la fața locului, s-a constatat că cele două cadavre prezentau urme vizibile de leziuni. Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă”, se arată într-o informare a Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

Polițiștii clujeni au declarat la rândul lor că cei doi bărbați au fost identificați, fiind vorba despre doi săteni din Săcuieu, respectiv Mărgău, de 43 și 44 de ani.

SFATURI DE LA POMPIERI

Recomandările pompierilor clujeni în cazul producerii unei furtuni.

În contextul fenomenelor meteorologice din ultima perioadă, caracterizate prin instabilitate atmosferică, vijelii și furtuni, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al Județului Cluj vine cu o serie de recomandări, care vizează siguranța populației.

Astfel, înaintea unei unei furtuni cetățenii sunt îndemnați să fie atenți la alertele și avertizările autorităților, transmise prin mesajele RO-Alert sau prin informările Administrației Naționale de Meteorologie. De asemenea, înaintea evenimentului sunt importante următoarele aspecte:

  1. Îndepărtați obiectele, copacii ori ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.
  2. Dacă ați văzut un fulger, adăpostiți-vă în interiorul unei clădiri și rămâneți acolo încă 30 de minute după ce ați auzit ultimul tunet.
    Totodată, există situații în care o furtună este iminentă. Astfel, este vital ca orice activitate desfășurată în aer liber să fie întreruptă. În acest context, trebuie respectate câteva reguli în plus:
  3. Intrați în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism. Deşi s-ar putea să vă răniți în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, sunteți mai protejați în interiorul vehiculului decât în exterior.
  4. Închideți bine ferestrele și ușile.
  5. Evitați folosirea apei și dușurile ori sălile de baie. Apa și conductele instalațiilor pot cauza electrocutare (trăsnet, scurtcircuit).
  6. Utilizați telefoanele cu fir doar în situații de urgență. Telefoanele mobile sunt mai sigure.
  7. Deconectați de la priză aparatele și alte echipamente electrice (televizor, frigider, computere, aparate de aer condiționat etc). Acestea se pot defecta în urma descărcărilor electrice.
    În cazul în care vă aflați într-o zonă deschisă în timpul furtunii, facem următoarele recomandări:
  8. Așezați-vă ghemuit, cu mâinile pe cap și urechi, iar capul între genunchi.
  9. Nu vă întindeți pe pământ și evitați așezarea lângă un copac înalt, izolat într-o zonă deschisă. Drept urmare, căutați adăpost într-o zonă cu copaci mai puțin înalți.
  10. Dacă sunteți pe lac, încercați să ajungeți de urgență la mal și să vă adăpostiți.
  11. Evitați drumurile inundate.
    În final, este recomandată o atenție sporită la firele de curent electric căzute (mai ales în apă), poduri avariate parțial sau total, arbori sau cladiri afectați de furtună. Raportați autorităților acest tip de incident, prin apel la 112. Toate recomandările sunt disponibile pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență, www.fiipregatit.ro, precum și pe aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență.
Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata