Take a fresh look at your lifestyle.

Ministerul Turismului despre interzicerea BOOKING și AIRBNB pe teritoriul României

0

Ministerul Turismului vine cu precizări după ce în spaţiul public au apărut mai multe informații privind interzicerea BOOKING și AIRBNB pe teritoriul României.

„Statul român are obligaţia să-i protejeze atât pe turiştii români, cât şi pe cei străini care aleg destinaţia România pentru vacanţele lor. În acest scop, în Legea Turismului se regăseşte obligativitatea site-urilor şi a oricăror platforme online să promoveze, în cazul persoanelor juridice, exclusiv structurile de cazare clasificate, iar în cazul persoanelor fizice structurile de cazare înregistrate la administraţia publică locală competentă. În ceea ce priveşte persoanele fizice, acestea vor înregistra spaţiile de cazare doar prin completarea unui formular fie pe suport de hârtie, fie completat online.

Această prevedere se impunea având în vedere faptul că trebuie avută o radiografie corectă atât asupra numărului de turişti din România, dar şi asupra nivelului de confort şi al siguranţei de care atât turiştii români cât şi cei străini beneficiază pe teritoriul ţării noastre.

Pentru înregistrarea unităţilor de cazare ce aparţin persoanelor fizice criteriile sunt foarte simplu de îndeplinit şi fac referire, printre altele, şi la salubritatea spaţiului astfel încât turiştii să fie cazaţi în condiţii de igienă şi siguranţă. Un alt scop pe care Ministerul Turismului îl urmăreşte prin această nouă reglementare este de a avea o evidenţă exactă a numărului de locuri de cazare din România.

În plus, Ministerul Turismului NU a prevăzut în Legea Turismului niciun fel de taxă sau condiţii speciale pentru înregistrarea/clasificarea operatorilor economici, persoane fizice sau persoane juridice.

Vă supunem atenţiei articolul 35, alin. 3 din Legea Turismului din care reies clar cele anterior menţionate: „Se interzice administratorilor oricăror forme de publicitate, inclusiv prin intermediul reţelelor şi instrumentelor electronice de comunicaţie, total sau parţial informatizate, site-urilor sau altor mijloace asemănătoare, contractarea/prestarea serviciilor de publicitate pentru promovarea, ofertarea şi comercializarea serviciilor turistice fără ca beneficiarul acestora, operator economic din turism, să facă dovada deţinerii certificatului de clasificare/înregistrare emis în condiţiile legii de către autoritatea administraţiei publice locale competentă sau a licenţei de turism, după caz”.

De asemenea, la articolul 35, alin. 5, lit. a din Legea Turismului se precizează clar care sunt obligaţiile operatorilor economici din turism, persoane fizice şi anume: „să se înregistreze la autoritatea administraţiei publice locale competentă”.

Legea Turismului urmează să fie dezbătută în comisiile din Camera Deputaţilor, urmând ca votul final să fie dat în plen.

Legea Turismului va intra în vigoare la 180 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, timp în care persoanele fizice sau juridice care închiriază în regim hotelier spaţii de cazare se vor putea înregistra conform noilor reglementări”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Turismului.

loading...
Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata