Take a fresh look at your lifestyle.

Românii vor plăti în continuare preţuri plafonate pentru electricitate și gaze naturale

0

Românii vor plăti în continuare preţuri plafonate pentru electricitate și gaze naturale. Guvernul a prelungit tarifele maximale până în primăvara anului viitor și, în plus, a plafonat şi tarifele la producători. Ministerul Energiei se aşteaptă acum ca furnizorii să propună noi oferte şi să reducă preţurile chiar sub tarifele stabilite de Guvern, prin plafonare.

Tarifele plafonate pentru energie electrică și gaze naturale se vor aplica încă un an. Revenirea la piața liberă se va face treptat.

Guvernanții se așteaptă acum ca furnizorii să propună consumatorilor casnici oferte cu prețuri chiar și sub cel plafonat.

Dar reprezentanții distribuitorilor reclamă că decontările din schema de plafonare și compensare întârzie așa că ofertele mai prietenoase mai așteaptă.

Până la începutul anului 2026, România ar urma să aplice regulile pieței libere și pentru energie.

Sebastian Burduja, ministrul energiei: „ Așa cum am promis, menținem mecanismul de plafonare a preţurilor la energie şi gaze încă un an, până la 31 martie 2025, pentru ca populația, dar și companiile, în calitate de consumatori finali, să rămână în continuare protejați față de o eventuală volatilitate de pe piața energiei și gazelor naturale, în actualele condiții de impredictibilitate pe plan global. Avem în acest moment o piață care a trecut de perioada tulbure și incertitudine. Am asigurat și ne dorim să asigurăm stabilitate. Suntem printre țările din UE în care prețurile au scăzut chiar sub pragurile de plafon și cel mai des întâlnim asta la facturile de gaz și la consumatorii de energie electrică cu un consum de peste 300 kWh/lună. De asemenea, mi-am respectat promisiunea de a elimina posibilitatea introducerii așa-numitei taxei pe soare, pentru că ne dorim susținerea prosumatorilor și un sistem energetic modern, descentralizat, digitalizat și decarbonizat.”

România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în „energie verde, în regenerabile”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Datele de astăzi arată că România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune. Şi este categoric un efect inclusiv al investiţiilor în energie verde, în regenerabile. V-aţi uitat probabil în hartă şi aţi constatat că Spania, Portugalia au preţuri foarte mici. Au o pondere mare de energie verde şi au interconexiuni limitate la ţările vecine. Sunt, practic, aproape insularizate. Bineînţeles că aceste interconexiuni sunt importante şi la nivelul Uniunii Europene, noi trebuie să le realizăm. În paralel, însă prin toate fondurile disponibile: PNRR, fondul pentru modernizare, schema contractelor pentru diferenţe, despre care de asemenea putem să discutăm, România încurajează şi susţine 5-6-7 mii, poate mai bine, de megawaţi, energie verde solar şi eolian. Aşadar, în orizontul 2026-2028-2030, pe măsură ce aceste capacităţi vor fi puse în funcţiune, românii vor avea facturi tot mai mici”, a declarat Sebastian Burduja, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ministrul a făcut precizările în contextul anunţului despre aprobarea în Guvern a unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care se elimină taxa pe soare pentru prosumatori şi se actualizează schema de sprijin pentru toţi consumatorii de energie electrică şi gaze naturale, care va duce la scăderea preţurilor pentru următoarele 12 luni.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata