Take a fresh look at your lifestyle.

UE, alături de zeci de țări, solicită o anchetă independentă privind originile coronavirusului

0

Uniunea Europeană, alături de zeci de țări, solicită o anchetă independentă privind originile coronavirusului care a făcut ravagii în toată lumea. O rezoluție în acest sens va fi supusă la vot astăzi, în cadrul adunării generale a Organizației Mondiale a Sănătății. China susține că, de principiu, e de acord cu o asemenea anchetă, dar nu acum.

Documentul cere demararea unei anchete independente, care să stabilească originile virusului, precum şi detalii legate de răspândirea lui în toată lumea și provocarea dezastrului fără precedent, cu care se confruntă omenirea.

Din semnalele de până acum, ar exista numărul suficient de voturi pentru ca rezoluția să treacă astăzi. Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății – adesea acuzat că face jocurile Chinei – susține că o anchetă independenta este binevenită.

Adhanom Ghebreyesus, director general O.M.S:  „Voi iniţia o evaluare independentă,  cât de repede va fi posibil,  atunci când va fi momentul potrivit pentru a analiza experienţa dobândită acum, şi lecţiile pe care le-am învăţat„.

La adunarea generală a Organizației Mondiale a Sănătății, desfășurată în sistem videoconferință, americanii au spus din nou – fără să nominalizeze China – că un stat membru și-a bătut joc de obligațiile pe care le avea de a anunță transparent izbucnirea epidemiei și toate detaliile preliminare.

De asemenea, Statele Unite au acuzat din nou Organizația Mondială a Sănătății că a făcut greșeli masive la început și a mușamalizat realitatea.

Alex Azar, secretar de stat sănătate, SUA:  „Trebuie să spunem cinstit care sunt motivele iniţiale  pentru care această pandemie a scăpat de sub control.  Organizaţia Mondială a Sănătăţii e eşuat în a obţine informaţiile de care omenirea avea nevoie. Acest eşec a dus la pierderea multor vieţi omeneşti”.


China deja a luat măsuri împotriva țărilor care au cerut deschis această anchetă, Australia, de exemplu. Ambasadorul chinez în Australia spunea recent chinezilor că ar trebui să boicoteze mărfurile australiene, pentru că Australia cere insistent o anchetă legată de originile virusului și modul în care s-a propagat masiv în toată lumea.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata