Take a fresh look at your lifestyle.

Un clujean scapă nepedepsit pentru faptele sale. Dosarul lui a fost ținut la sertar mai mulți ani

0

Un bărbat din localitatea clujeană Valea Drăganului a fost trimis în judecată în 22 august. El este acuzat că a spart două aparate de păcănele din comuna Poieni, în 2018 și 2019. Dosarul a trecut de camera preliminară a Judecătoriei Huedin. Pentru una dintre fapte bărbatul nu va răspunde, asta pentru că este prescrisă. Sunt șanse mari ca și cea de-a doua faptă să se prescrie în timpul judecății. Dosarul a fost tergiversat, fără doar și poate, raportat la complexitatea redusă.

În 5 mai 2018, bărbatul se afla în agenția Loto din Poieni și juca la păcănele. Nervos că a pierdut banii, individul a spart ecranul aparatului. Aceasta este prima faptă de distrugere reținută în sarcina sa.

„În actul de sesizare, în esenţă, în sarcina inculpatului (…) s-a reţinut că la data de 05.05.2018, în jurul orei 15:45, în timp ce se afla în incinta agenției Loto din loc. Poieni, nr. (…) a distrus, lovind cu pumnul, aparatul de jocuri de tip VLT, spărgând ecranul aparatului, cauzând persoanei vătămate un prejudiciu de aproximativ 1220 lei”, se arată în Încheierea Judecătoriei Huedin.

A DOUA FAPTĂ

În 12 ianuarie 2019, la mai puțin de un an de la prima faptă, individul se întoarce în sediul aceleiași agenții Loto din Poieni. Și de această dată și-a ieșit din fire, după ce a pierdut banii la aparate. Furios, bărbatul a lovit din nou ecranul aparatului. Oamenii legii au reținut o altă faptă de distrugere în sarcina jucătorului.

„De asemenea, în sarcina inculpatului s-a reţinut că la data de 12.01.2019, în jurul orei 10:40, în timp ce se ana în incinta agenției Loto din loc. Poieni nr. (…) a distrus, lovind cu pumnul, aparatul de jocuri de tip VLT, spărgând ecranul aparatului, cauzând persoanei vătămate un prejudiciu de aproximativ 1340 lei”, se mai arată în Încheierea Judecătoriei Huedin.

Faptele sunt vechi, din 2018 și 2019. Prima faptă, cea din 2018, este prescrisă deja. Dacă judecata nu merge pe repede înainte, este posibil ca bărbatul să scape nepedepsit și pentru fapta din 2019. Asta pentru că termenul de prescripție în cazul infracțiunii de distrugere este de 5 ani. Iar acest termen de 5 ani se împlinește în ianuarie 2024, adică peste 4 luni.

„Prin urmare, având în vedere cele expuse, în temeiul art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, judecătorul de cameră preliminară va constata competenţa instanţei, legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul emis în dosarul nr. (…)/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin, cât şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Consecutiv, judecătorul de cameră preliminară va dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpatul (…). Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul (…)”, se arată în Încheierea Judecătoriei Huedin.

Judecătorii nu au stabilit deocamdată primul termen de judecată în acest dosar.

CAZ TERGIVERSAT

Este interesant de aflat de ce un dosar ușor, cu autor cunoscut, unde au fost administrate probele cu lejeritate, a rămas atât de mult în faza de urmărire penală. Abia după ce s-a prescris prima faptă de distrugere, cea din 2018, procurorul a emis rechizitoriul de trimitere în judecată a individului.

Legislația pune accent pe soluționarea dosarelor într-un termen rezonabil. Ori, în cazul nostru, fiind un dosar ușor, termenele de 5 și 4 ani pentru faza de urmărire penală sunt nejustificate. Această tergiversare vine în avantajul inculpatului, care ar putea scăpa nepedepsit cu „binecuvântarea” polițiștilor și procurorilor. Că nu s-a lucrat în dosar ori că nu s-a dorit soluționarea într-un termen rezonabil, doar cei care sunt implicați cunosc adevărul.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Cluj arată că nu de polițiști depinde trimiterea ori netrimiterea în judecată a unei persoane: „UP (n.r. urmărirea penală) se desfășoară sub coordonarea și supravegherea procurorului de caz”.

foto: arhivă

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata