Take a fresh look at your lifestyle.

USR-istul Dan Barna, reclamat de DLAF la DNA. Este suspectat de fraude cu fonduri UE

0

Vicepremierul Dan Barna a fost reclamat la DNA de către Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF) pentru “posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”, cu privire la proiecte finanțate din fonduri europene în care a fost implicat liderul USR înainte de 2016.

Potrivit newsweek.ro, DLAF a anchetat patru proiecte, atât cele europene derulate de firma în care Dan Barna a fost deținător de părți sociale, cât și de proiectele în care Barna a fost implicat ca expert.

În toate cele patru proiecte au fost înființate aproximativ 30 de SES-uri (structuri economice sociale) iar culegerea de date necesita audierea a sute de persoane. Datele DLAF ar fi demonstrat că unele plăți nu ar fi ajuns la cei care apar în acte că ar fi primit banii iar unele echipamente ar fi fost achiziționate din surse incerte, ceea ce ridică suspiciuni de fraudă. Între timp, DLAF i-a audiat atât pe Dan Barna, cât și pe sora sa.

DLAF a constatat că în două proiecte cu finanțare europeană este posibilă săvârșirea unor fapte de natură penală:

În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punți Comunitare” (cod SMIS 56760) și „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentație se află în procedură de transmitere către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție.

Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor).

Departamentul pentru lupta antifraudă va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea cercetărilor de către organele judiciare”, sea rată într-un răspuns al DLAF pentru Newsweek.ro.

Dan Barna a fost expert în proiectele vizate iar sora sa a fost manager al unei structuri de economie socială. Potrivit surselor Newsweek România, actualul vicepremier este cu siguranță vizat de documentația trimisă de DLAF la DNA.

Pe de altă parte, nu este sigur că sora sa ar fi în aceeași situație, potențialul conflict de interese dintre rude nefiind neapărat sancționat de legislația românească.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata