Take a fresh look at your lifestyle.

VIDEO – Momentul impactului dintre ambulanță și taxi

0

Accident în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca. A fost alertă în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, sâmbătă dimineața în jurul orei 02:00. O autospecială de ambulanță a fost izbită de un taxi chiar în intersecție. În urma impactului, ambulanța s-a răsturnat. Medicul, asistentul, șoferul și pacientul din ambulanță au suferit răni ușoare. Rănită extrem de grav a fost o tânără de 19 ani, pasager în taxi. Șoferul taximetrului a fost și el rănit ușor.

Accidentul s-a produs în jurul orei 02:00, în intersecția din Piața Avram Iancu. Ambulanța se deplasa dinspre Bulevardul Eroilor spre Calea Dorobanților. Ajunsă în intersecție, după ce a trecut pe culoarea roșie a semaforului, autospeciala a fost lovită în plin, în lateral, de un taxi care circula regulamentar, pe culoarea verde a semaforului, pe direcția Piața Cipariu – Bulevardul 21 Decembrie 1989.

Potrivit unor surse din anchetă, ambulanța avea puse în funcțiune semnalele acustice și luminoase la intrarea în intersecție. Cele acustice ar fi fost pornite cu puțin timp înainte de intrarea în intersecție pe culoarea roșie a semaforului. Pe imaginile de pe camerele de supraveghere se poate observa, spun anchetatorii, că șoferul ambulanței nu a redus viteza la apropierea de intersecție, cu toate că urma să traverseze pe culoarea roșie. Legea este foarte clară și îi obligă pe șoferii autospecialelor să reducă viteza, mai ales când urmează să pătrundă în intersecții pe culoarea roșie.

Potrivit articolului 62 din OUG 195/2002, ”La intrarea în intersecţiile unde lumina roşie a semaforului este în funcţiune ori indicatoarele obligă la acordarea priorităţii de trecere, conducătorii autovehiculelor prevăzute la art. 61 alin. (1) trebuie să reducă viteza şi să circule cu atenţie sporită pentru evitarea producerii unor accidente de circulaţie, în caz contrar urmând să răspundă potrivit legii.”

Articolul 61, care face trimitere la articolul 32 din același OUG, ne arată care sunt autovehiculele cu regim prioritar și cum trebuie să circule acestea.

În apărarea sa, șoferul ambulanței le-a spus polițiștilor că autoturismul care circula în regim de taxi avea viteză.

Citește și …
Cazuri în care ambulanțele au regim prioritar de circulație

Cinci ambulanțe SAJ și SMURD au fost mobilizate la locul accidentului.
Pompierii sosiți la locul evenimentului au găsit o ambulanță răsturnată pe partea laterală, cu pacientul pe care îl transporta prins înăuntrul acesteia și un taxi avariat, în care erau prinse alte două persoane.

Pompierii au utilizat echipamentele speciale pentru a extrage cele trei persoane fără a le agrava posibilele leziuni și au sprijinit echipajele medicale pentru a le acorda asistența medicală de urgență.

În total au fost consultate de către echipajele medicale șase persoane, din cele două vehicule, care apoi au fost transportate la spital.

Tânăra de 19 ani a fost supusă unei intervenții chirurgicale, imediat după ce a fost dusă în Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Cluj.

Polițiștii continuă cercetările în acest caz. Primele concluzii arată că șoferul autospecialei de ambulanță putea evita accidentul rutier dacă respecta prevederile legii. Nu este exclusă nici varianta ca vinovați de producerea accidentului să fie ambii șoferi.

Ambulanța din Dej se afla la Cluj-Napoca cu un pacient. În momentul accidentului, echipajul medical se îndrepta spre Dej, după ce pacientul fusese examinat în clinicile clujene.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata