Take a fresh look at your lifestyle.

VIDEO – Urșii apar aproape zilnic în zonele locuite din județul Cluj. Ultimul, duminică seara

0

Urșii apar tot mai des în localitățile clujene. În ultima perioadă au fost semnalați urși în zona Gherla, dar și în zona Huedin. Sâmbătă un urs a fost văzut la Călata, iar duminică la Săcuieu. Cel de la Săcuieu a fost filmat în timp ce aleargă printre case și printre mașini.

Un urs uriaș a fost filmat, duminică seara, în jurul orei 23:00, în Săcuieu. E posibil să fie cel de sâmbătă seara, de la Călata.

Câțiva tineri au reușit să surprindă momentul în care sălbăticiunea alerga printre case și printre mașini.

Autoritățile au intrat în alertă. Ursul a fost văzut în Săcuieu lângă locul denumit „Porcărie”. El și-a pierdut urma în cele din urmă.

video: INFO Huedin

CE FACEM DACĂ NE ÎNTÂLNIM CU URSUL

Trebuie să ştii că nu întotdeauna ursul este pregătit de atac. În multe situaţii, acesta te va ignora, caz în care trebuie să te retragi ușor, fără să-i întorci spatele. La fel, dacă ursul se ridică pe labele din spate, acesta nu este întotdeauna semn de atac, ci semn că încearcă să obțină cât mai multe informații despre tine pentru a-şi da seama de situația în care se află.

Unii specialiști în comportamentul urşilor îi sfătuiesc pe cei ce se aventurează în drumeţii ca, în situația în care se întâlnesc cu ursul, să ridice brațele deasupra capului pentru a crea impresia de înălțime și să vorbească cu animalul pe un ton ferm, dar nu agresiv. Astfel, ursul îşi va da seama că are de-a face cu o ființă umană.

Iată cele mai importante recomandări pe care ar fi bine să le respecţi ca să scapi nevătămat:

  1. Păstrează-ţi, pe cât posibil, calmul. Trage de câteva ori aer în piept și fii cât se poate de atent la comportamentul ursului. Observă dacă ursul este agresiv sau dacă, dimpotrivă, este în trecere și te-ai întâlnit cu el întâmplător;
  2. Retrage-te cu mișcări cât mai ușoare, sub nicio formă bruște, fără să te întorci cu spatele la urs. Este extrem de important să păstrezi contactul vizual cu animalul pentru a-i vedea mișcările şi comportamentul. Cu toate acestea, evită să-l privești direct în ochi, lucru care ar putea fi interpretat ca un gest de agresiune din partea ta;
  3. Nu merge niciodată singur în drumeţie şi ia întotdeauna în rucsac un fluier, un spray de urs, câteva petarde și orice alt obiect care produce zgomot. Urșilor nu le plac zgomotele puternice, astfel că acestea îl vor ţine la distanţă.

Dacă mergi cu cortul, nu depozita sub nicio formă mâncarea în interior. Este de preferat să o agăţi într-un copac aflat la nu mai puţin de 100 de metri de locul în care ai ridicat cortul. Ursul nu e interesat de om, ci de mâncare.

Nu uită! Dacă te întâlnești cu ursul, nu încerca să te apropii de el, să îl mângâi sau să îi dai de mâncare. Ai grijă și la pui. Aproape întotdeauna, în spatele unui pui de urs se află o ursoaică, pregătită oricând să sară în apărarea lui.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata