Take a fresh look at your lifestyle.

Zăpada creează probleme în țară

0

Pe fondul precipitațiilor moderate cantitativ, sub forma de ninsori urmate de lapoviță și ploi, au fost înregistrate efecte în  județele Buzău, Constanța,Tulcea și municipiul București. 

În Capitală, pompierii militari au acționat pentru gestionarea a 28 de evenimente, în special căderi ale copacilor pe carosabil sau pe autoturisme.

În această dimineață, în localitatea Cochirleanca din județul Buzău, patru autoturisme în care se află 10 persoane nu au mai putut înainta din cauza zăpezii. Echipaje ale Serviciului Drumuri Județene, sprijinite de angajații primăriei, intervin pentru deblocarea  persoanelor, astfel încât acestea să poată continua drumul în cel mai scurt timp.

Pe fondul vântului puternic, porturile Constanța, Mangalia și Midia, precum și bara Sulina rămân închise, până când condițiile meteo vor permite navigarea.

Încă din cursul zilei de vineri, de la primele semne ale venirii frigului, comanda IGSU a dispus asigurarea rezervei de personal în toate județele țării, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenție în cazul unor evenimente de amploare.

La nivel național, aproape 5.200 pompieri militari cu 1.700 autospeciale și mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și administrației publice locale.

Pentru misiuni în zone greu accesibile, pot fi utilizate 36 șenilate cu capacitate de trecere mărită, 42 autospeciale pentru transport personal și victime multiple (ATPVM) și  32 autofreze. De asemenea, intervenția salvatorilor poate fi realizată cu ajutorul camioanelor pentru transport persoane și materiale, dar și a autospecialelor pentru stingerea incendiilor cu capacitate mare de trecere.

Recomandări

Pentru evitarea situațiilor extreme ce pot pune în pericol viața şi sănătatea populației, le reamintim celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs și să evite drumurile greu accesibile.

Totodată, înainte de a începe deplasarea să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata