Take a fresh look at your lifestyle.

ANCOM propune reducerea tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte mobile. Ar trebui să avem facturi mai mici

0

ANCOM lansează astăzi în consultare publică proiectul de reducere a tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte mobile, începând cu 1 ianuarie 2020.

„Conform legislaţiei europene, până la finalul anului 2020, cel târziu, operatorii prezenţi pe piaţa unică vor practica acelaşi tarif de terminare la puncte mobile, respectiv acelaşi tarif de terminare la puncte fixe. Pentru că ne dorim ca piaţa de comunicaţii electronice din România să îşi păstreze standardele de competitivitate, iar utilizatorii să beneficieze în continuare de oferte cât mai atractive, propunem reducerea cu aproximativ 10% a tarifului maxim de terminare pentru apelurile mobile actuale, ca măsură tranzitorie până la stabilirea tarifului unic european. Tariful propus a fost calculat de ANCOM conform recomandărilor Comisiei Europene”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM. 

Tariful maxim propus pentru terminarea apelurilor mobile.

La data de 20 decembrie 2018 au intrat în vigoare la nivel european prevederile Directivei (UE) 2018/1972 ce prevăd aplicarea, până cel târziu la data de 31 decembrie 2020, a unor tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, unice la nivelul Uniunii Europene. 

Ca măsură tranzitorie, până la adoptarea unui tarif de terminare a apelurilor la puncte mobile unic la nivel european, ANCOM propune aplicarea unui tarif maxim reglementat de 0,76 eurocenţi/minut, comparativ cu 0,84 eurocenţi/minut, cât este în prezent. Noul tarif a fost determinat pe bază de analiză comparativă („benchmark”) la nivel european. Astfel, tariful s-a calculat ca medie a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite în statele membre ale Uniunii Europene care au utilizat un model de cost LRIC pur. Noul tarif se va practica începând cu data de 1 ianuarie 2020. 

Operatori desemnaţi cu putere semnificativă de piaţă – Lycamobile S.R.L., Orange România S.A., Vodafone Romania S.A., RCS&RDS S.A. şi Telekom Romanian Mobile Communications S.A. -vor avea obligaţia să nu depăşească tariful maxim reglementat pentru furnizarea serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în propria reţea.

În acest context, ANCOM consideră că soluţia potrivită pentru piaţa din România, pentru perioada până la aplicarea tarifului unic de terminare la nivel european, este revizuirea nivelului actual al tarifului tranzitoriu de terminare a apelurilor la puncte mobile, determinat ca medie a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite în statele membre ale Uniunii Europene care au utilizat un model de cost LRIC pur, pe baza informaţiilor din cel mai recent raport al OAREC privind evoluţia tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile la nivel european. 

După parcurgerea procesului de consultare publică naţională, tariful maxim reglementat pentru apelurile la puncte mobile propus de ANCOM va intra şi în procedura de consultare europeană. 

Aplicarea tarifului de terminare

Tariful propus de ANCOM se va aplica, începând cu 1 ianuarie 2020, pentru apelurile naţionale, pentru apelurile iniţiate din Spaţiul Economic European (SEE), cât şi pentru apelurile iniţiate din afara SEE, dacă acordurile internaţionale în vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare. 

Procesul de consultare publică

Persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 11.09.2019, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), direct la Registratură sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din Romania, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructura şi a inovaţiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.org.ro, www.portabilitate.ro şi www.veritel.ro. Pentru a testa şi monitoriza calitatea serviciului de internet, accesaţi www.netograf.ro.

loading...
Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata