Take a fresh look at your lifestyle.

Chiriile în Cluj-Napoca au crescut din nou. Care sunt motivele

0

Chiriile au crescut din cauza creditelor scumpe şi numărului de autorizaţii de construire în scădere. Numai în Bucureşti, de exemplu, să stai cu chirie te costă, în medie, mai mult cu 20 de procente faţă de anul trecut. Iar veştile nu sunt bune nici pentru următoarele luni, când sunt aşteptate noi creşteri – nu doar la chirii, ci şi la preţul apartamentelor.

Piaţa chiriilor a explodat și ca efect al temerii multor români de a se împrumuta de la bănci. Cea mai mare creștere de preț s-a înregistrat la Sibiu, unde ca să închiriezi o garsonieră plăteşti, în medie, cu 30 de procente mai mult decât anul trecut. Şi în Bucureşti chiriile au crescut, în medie cu 19% de la un an la altul. În timp ce închiriatul unei locuinţe la Constanţa te costă, în medie, cu 12 procente mai mult, iar la Cluj-Napoca chiriile au crescut în medie cu 8 procente în ultimul an.

Monica Dudău – reprezentant platformă online de imobiliare: „Un segment de oameni s-au reorientat temporar dinspre achiziţii spre închirieri. În luna ianuarie, însă, nu mai vedem aceeaşi creştere de la an la an. E prima lună în care vedem o scădere a cererii pe segmentul de chirii şi o creştere fulminantă a cererii pe vânzări.”

Dar oferta de locuințe e tot mai limitată, mai ales în zona București-Ilfov. Anul trecut, s-au eliberat cu 20% mai puţine autorizaţii de construire pentru clădirile rezindenţiale faţă de anul precedent. Asta va atrage după sine nu doar scumpirea celor în construcție, ci şi a chiriilor, cu cel puţin 10 procente, estimează experţii.

Bogdan Ivan, secretar General al Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari din România: „Există o obligaţie prin Directiva Europeană chiar de 10 ani ca toate construcţiile noi care se vor edifica, inclusiv în România, să fie construcţii care să fie eficiente energetic, aceasta traducându-se în costuri mult mai mari.”

Economiştii recomandă să cântărim bine înainte de a ne cumpăra o locuinţă, chiar dacă preţul chiriei a ajuns să fie, în unele cazuri mai mare decât rata lunară.

Irina Chiţu – consultant financiar: „Se preconizează că după jumătatea anului să avem dobânzi mai mici. O soluţie pentru cei care chiar doresc să îşi facă credit pe termen lung ipotecar este de dobândă fixă iniţială, mai mică decât indicii IRCC şi ROBOR.

În toate statele Uniunii Europene prețul chiriilor și al locuințelor tot crește din 2019, după cum arată datele Eurostat. În Ungaria, Estonia, Luxemburg sau Austria scumpirile sunt de peste 150%.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata